Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ντροπαλό παιδί. 3 τρόποι για να το βοηθήσετε.

Παιδάκια που κρύβονται στη φούστα της μαμάς όταν έρχονται σε αμηχανία, σε μια πρώτη γνωριμία με κάποιον που δεν γνωρίζουν, εκείνα που ντρέπονται να σηκωθούν στον πίνακα ή να σηκώσουν χέρι ενώ ξέρουν την απάντηση στην ερώτηση του δασκάλου τους, είναι ντροπαλά λίγο περισσότερο από άλλα και υπάρχουν εύκολοι τρόποι να τα «ξεκλειδώσετε».

Δείτε…

1.    Αρχικά μην του δημιουργείτε την εντύπωση πως το να είναι ντροπαλό είναι κακό!

Δεν είναι ελάττωμα, αντιθέτως είναι ένα παροδικό χαρακτηριστικό του που με τον καιρό και το σωστό χειρισμό θα «φύγει». Δώστε του το λόγο και ρωτήστε το να σας πει τι νιώθει όταν εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές έτσι θα καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, πως νιώθει και γιατί ενεργεί έτσι. Μην χρησιμοποιείται τον όρο ντροπαλό ώστε να μην νιώσει ότι ανήκει σε μια άλλη κατηγορία από τα άλλα παιδάκια και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.

2.    Δείξτε του τον τρόπο να αλλάξει

Φέρτε το σε επαφή με άλλα συνομήλικα ή μεγαλύτερα παιδάκια και δημιουργήστε το κλίμα για να αρχίζει να επικοινωνεί  μαζί τους. Μια καλή τακτική για να το επιτύχετε αυτό είναι να «πιαστείτε» από το αγαπημένο του θέμα, ή να το παροτρύνεται να σχολιάσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Σίγουρα θα βοηθήσει να «λυθεί» η γλώσσα του! Όταν βλέπετε ότι αρχίζει να «ανοίγετε» σταθείτε κοντά του για να νιώθει σιγουριά και σιγά σιγά αφήστε το να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει.  

3.    Επιβραβεύστε την κάθε του νίκη!

Το να κάνει βήματα βελτίωσης και τελικά να καταφέρει να νικήσει τις ντροπαλές στιγμές του είναι σπουδαίο! Για να μείνει στη μνήμη του ως τέτοιο και να συνεχίσει να ενεργεί με αυτό τον τρόπο μην αμελείτε να το επιβραβεύεται, όπως του αξίζει. Το μπράβο που θα ακούει από εσάς και το γλυκό σας χαμόγελο θα του δημιουργήσουν την ανάγκη να κάνει συχνότερα βήματα προς τα εμπρός!

 

Διαβάστε ακόμα