Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Aβγά βαμμένα με... Παράδοση!

Το έθιμο των βαμμένων αβγών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής παράδοσης.

Η Μ. Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως την ημέρα που βάφουμε τα αβγά και το κόκκινο ως το κατεξοχήν χρώμα που προτιμάται, γιατί συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι΄ αυτή τη χρωματική επιλογή. Μία από αυτές είναι ότι σύμφωνα με δοξασία, η Παναγία φέρεται να είχε τοποθετήσει ένα καλάθι με αβγά κάτω από τον εσταυρωμένο που βάφτηκαν με το αίμα Του.

Άλλος θρύλος αναφέρεται σε μια γυναίκα, που έμαθε το νέο της Ανάστασης του Κυρίου ενώ περπατούσε και κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, και για να πιστέψει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί θα έπρεπε τα αβγά που κρατούσε να βάφονταν κόκκινα, όπως και έγινε.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η παράδοση των κόκκινων αβγών έδωσε τη σκυτάλη σε περισσότερο «καλλιτεχνικά» αποτελέσματα. Περισσότερα χρώματα, τεχνοτροπίες, σχέδια έχουν καταστήσει το βάψιμο των αβγών ευκαιρία καλλιτεχνικής έκφρασης τις ημέρες του Πάσχα.

Φέτος κάντε τη διαφορά και συνδυάστε την παράδοση με την πρωτοτυπία.

Φύλλα
Από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές είναι η χρήση φύλλων, την οποία προτιμούσαν οι γιαγιάδες μας! Χρειάζεστε λίγο απαλό ύφασμα ή καλσόν και μερικά φύλλα (προτιμήστε αυτά με τα έντονα κοψίματα για καλύτερο αποτέλεσμα) τυλίξτε το αυγό και βυθίστε το στη βαφή. Όταν στεγνώσει το σχέδιό του θα είναι μοναδικό και κυρίως.. φυσικό!

Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι είναι ιδανικό για λευκά αβγά που θέλετε να βάψετε κόκκινα αλλά με φυσικό τρόπο. Βυθίστε τα αβγά σε νερό με ξύδι εφόσον τα έχετε τυλίξει με κρεμμυδόφλουδες. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Αβγά από… «κέντημα»

Στα Γρεβενά οι νοικοκυρές κεντούν τα αβγά τους με μελισσοκέρι γράφοντας ευχές και κάνοντας σχέδια πάνω στα βαμμένα αβγά. Δοκιμάστε να πάρετε λιωμένο κερί με ένα ξυλαράκι και να χαράξετε τα δικά σας σχέδια στα βαμμένα αβγά σας.

Καφές

Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές μπορεί να δώσει στα αβγά ένα πρωτότυπο χρώμα που θα τραβήξει τα βλέμματα. Ακολουθήστε τη συνήθη διαδικασία του βρασμού με την προσθήκη σκόνης καφές (ελληνικό, φίλτρου, στιγμιαίο) και απλά θαυμάστε τα!

Κόκκινο- μωβ λάχανο για μπλε αβγά

Κι όμως το μωβ λάχανο μπορεί να βάψει πρωτότυπα και παραδοσιακά τα αβγά σας. Ψιλοκόψτε το λάχανο και βράστε το σε νερό και ξίδι. Μόλις βράσει αφήστε να κρυώσει και βυθίστε τα αβγά σας. 

Παντζάρι ή τριαντάφυλλο

Οι ρίζες των παντζαριών (τα γούλια) μπορούν να κάνουν τα αβγά σας κόκκινα και εντυπωσιακά. Κόψτε μερικά γούλια σε μικρά κυβάκια και βράστε τα μέχρι το νερό να κοκκινήσει αφήστε να κρυώσει και βυθίστε τα αβγά σας. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο τριαντάφυλλο.

Κουρκουμάς & κύμινο

Προσθέστε κουρκουμά σε νερό και αφήστε να βράσει, όταν κρυώσει προσθέστε σιγά σιγά τα βρασμένα αβγά. Extra tip: Λίγη πάπρικα θα βοηθήσει να γίνουν πορτοκαλί! 

Διαβάστε ακόμα