Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας! Πόσα γνωρίζετε;

Το Πάσχα, η σπουδαιότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται με μοναδική λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα. Μοναδικά ήθη και έθιμα «ξεδιπλώνονται» σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Οι μπότηδες στην Κέρκυρα, τα αερόστατα στο Λεωνίδιο και το έθιμο της κούνιας στην Κύθνο είναι μόνο μερικά από τα πιο διαδεδομένα.

Ας δούμε περισσότερα:

Κέρκυρα

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα ξεκινά με το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ γύρω στις 11.00 π.μ. γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “Μπότηδων». Το συγκεκριμένο έθιμο, κρατά από την εποχή των Ενετών και μαγνητίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μάθετε περισσότερα για το Κερκυραϊκό Πάσχα εδώ: https://goo.gl/Bt1kOE

Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιο  η νύχτα της Ανάστασης γίνεται μέρα από το φως των πολύχρωμων και φωτεινών αερόστατων που οι νέοι έχουν φτιάξει τις προηγούμενες μέρες. Η ατμόσφαιρα γίνεται απόλυτα γιορτινή και σκορπά παντού το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Χίος

Η παγκοσμίου φήμης παράδοση του ρουκετοπόλεμου συμβαίνει στο Βροντάδο της Χίου. Το έθιμο των ρουκετών έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Μάθε περισσότερα για το έθιμο και το Πάσχα στη Χίο εδώ: www.chios.gr

Πάτμος

Το Μυστήριο του Ιερού Νιπτήρα τηρείται στην Πάτμο.

Πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν το Μυστικό Δείπνο. Τη  Μ. Πέμπτη, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο συγκεντρώνονται 12 μοναχοί και κληρικοί οι οποίοι υποδύονται τους 12 Αποστόλους, το ρόλο του Χριστού «κρατά» ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Η αναπαράσταση γίνεται μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα ως «πρωταγωνιστές» μέχρι την ώρα που ο ηγούμενος θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Έπειτα η πομπή επιστρέφει στο μοναστήρι.

Κύθνος

Το πασχαλινό έθιμο της κούνιας είναι ξακουστό στο όμορφο νησί της Κύθνου.

Πραγματοποιείται ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα και ήταν ένας τρόπος για να δείξουν τα παλικάρια το ενδιαφέρον τους στις αδέσμευτες κοπέλες. Έτσι, στήνανε κούνιες στην κεντρική πλατεία μπροστά από την εκκλησία, κι εκεί πήγαιναν τα αδέσμευτα παλικάρια και κούναγαν τις κοπέλες για να κάνουν το πρώτο βήμα και φυσικά να καταλήξουν και στο γάμο.. Σήμερα, που το έθιμο αναβιώνει, στήνεται μια μεγάλη κούνια έξω από την εκκλησία και κουνιαρίζονται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές!

Καλό Πάσχα όπου κι αν βρεθείτε! 

Διαβάστε ακόμα