Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Η Πρωτοχρονιά θέλει τα έθιμά της. Τα γνωρίζετε;

Η Πρωτοχρονιά η πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου γιορτάζεται στα μέρη της Ελλάδας μας με μεγαλοπρέπεια και άρωμα παράδοσης. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι παρά την εξέλιξη και τις γενικότερες αλλαγές, η αγάπη στις παραδόσεις μας μένει σταθερή και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς κατά βάση σχετίζονται με την καλοτυχία, το γούρι και τακτικές για  ποδαρικό που θα φέρει τύχη στα σπιτικά.
Ας δούμε παρακάτω ξακουστά Πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα της χώρας μας.

Στην Αθήνα της παλιάς εποχής…

Παλαιότερα, οι Αθηναίοι συνήθιζαν να περιμένουν τον ‘Άγιο Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με ολάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους, έστρωναν τραπέζι με πολλά καλούδια για τον καλοδεχτούν και να το ξεκουράσουν από το ταξίδι του! Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του στο δρόμο ένα παλιοπάπουτσο.

Τα παιδιά κρεμούσαν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τα παπούτσια και τις κάλτσες τους στα παράθυρα ή στο τζάκι περιμένοντας να περάσει ο ‘Άη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα.

Το καλότυχο ρόδι

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μας σώζεται το έθιμο του ροδιού, την ώρα της αλλαγής του χρόνου σπάνε ένα ρόδι μέσα στο σπίτι λέγοντας τυχερές ευχές και μετά μπαίνουν με το δεξί κάνοντας τυχερό ποδαρικό, για να τα φέρει όλα καλότυχα η νέα χρονιά!

Σάμος

Η προβέντα στη Σάμο είναι ξακουστή μιας και οι νοικοκυρές την φτιάχνουν αντί της βασιλόπιτας. Επίσης, στη Σάμο σκορπούν τους σπόρους του ροδιού ώστε να γεμίσει το σπίτι ευτυχία και όσους κάνουν ποδαρικό τους δίνουν μπουλιστρίνια δηλαδή χαρτζιλίκι.

Κρήτη

Στην όμορφη Κρήτη μας την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται το έθιμο της «Καλής χέρας» σύμφωνα με το οποίο οι γονείς και οι παππούδες δίνουν ένα χρηματικό ποσό στα παιδιά για καλή χρονιά, πιο παλιά βέβαια το δώρο δεν ήταν χρήματα αλλά γλυκίσματα!  Επίσης, στην Κρήτη μας κρατούν το έθιμο της Κρεμμύδας ή ασκελετούρας σύμφωνα με το οποίο κρεμούν το συγκεκριμένο φυτό έξω από τα σπίτι για καλοτυχία.

Θάσος

Ένα παλιό έθιμο στην περιοχή της  Θάσου είναι το σκόρπισμα των φύλλων. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, κάνουν από μια ευχή, χωρίς να τη φανερώσουν στους άλλους και όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Ξάνθη

Στα Άβδηρα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες οικογένειες δε ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

https://goo.gl/3LTJtI

Υπέροχα έθιμα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας μας!
Καλή χρονιά σε όλους! 

Διαβάστε ακόμα