Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Γίγαντες γιαχνί με χταποδάκι

Λαχταριστή συνταγή για τα δύσκολα της εβδομάδας.

Υλικά

1 μέτριο χταπόδι
 
500 ml ξηρό κόκκινο κρασί
 
2 μεγάλα κρεμμύδι
 
1 καρότο
 
3 σκελίδες σκόρδο
 
1 στικ κανέλας
 
2 φύλλα δάφνης
 
1 χούφτα φρέσκια ρίγανη
 
2 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
 
500 γρ. βρασμένοι γίγαντες
 
Φρέσκια τομάτα ή πουμαρό για τη σάλτσα
 
Πελτές
 
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
 
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
 
Αλάτι
 
Πιπέρι
 
Λάδι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει χωρίς αλάτι!
 
Καθαρίζουμε το χταπόδι. 
 
Tip: Στο νερό που κοχλάζει ¨βαφτίζουμε¨ 3 φορές το χταπόδι για να κατσαρώσουν τα πλοκάμια του. 
 
Βάζουμε το χταπόδι να βράσει μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το σκόρδο, την κανέλα και το φύλλο δάφνης. Σε μέτρια / χαμηλή φωτιά για 11/2 - 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
 
Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και κόβουμε τα πλοκάμια.
 
Τα αλατοπιπερώνουμε καλά.
 
Ψήνουμε τα πλοκάμια σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο με ελάχιστο λάδι. 
 
Παράλληλα φτιάχνουμε τα φασόλια.
 
Κόβουμε το κρεμμύδι.
 
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα καρότα.
 
Σε ένα βαθύ, βαρύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 σκελίδα σκόρδο και τα καρότα.
 
Ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
 
Όταν εξατμιστεί σχεδόν το κρασί ρίχνουμε την τομάτα, το μπούκοβο, την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό.
 
Αφήνουμε με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα για 15 λεπτά. 
 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους γίγαντες με τα πλοκάμια και το χταπόδι.
 
Ρίχνουμε λίγο φρέσκο λάδι, λίγο ξύδι και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη. 
 
Σερβίρουμε!

Αξιολόγησε τη συνταγή