Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος
Κάθε μέρα

Γίγαντες γιαχνί με χταποδάκι

Υλικά

1 μέτριο χταπόδι

500ml ξηρό κόκκινο κρασί

2 μεγάλα κρεμμύδι

1 καρότο

3 σκελίδες σκόρδο

1 στικ κανέλας

2 φύλλο δάφνης

1 χούφτα φρέσκια ρίγανη

2 κ.σ κόκκινο ξύδι

500γρ βρασμένοι γίγαντες

Φρέσκια ντομάτα ή Πουμαρό για την σάλτσα

Πελτές

1 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.σ. πάπρικα

Αλάτι

Πιπέρι

Λάδι

 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Χωρίς αλάτι!

Καθαρίζουμε το χταπόδι.

 

TipΣτο νερό που κοχλάζει βαφτίζουμε 3 φορές το χταπόδι για να κατσαρώσουν τα πλοκάμια του.

 

Βάζουμε το χταπόδι να βράσει μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το σκόρδο, την κανέλα και το φύλλο δάφνης. Σε μέτρια/χαμηλή φωτιά για 11/2-2 ώρες να μαλακώσει.

Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και κόβουμε τα πλοκάμια.

Τα αλτοπιπερώνουμε καλά.

Σε ένα αντικολητικό σχαροτήγανο με ελάχιστο λάδι ψήνουμε τα πλοκάμια.

 

Παράλληλα φτιάχνουμε τα φασόλια.

Κόβουμε το κρεμμύδι.

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα καρότα.

Σε ένα βαθύ βαρύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με 1 σκελίδα σκόρδο και τα καρότα.

Ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με κόκκινο κρασί.

Όταν εξατσμιστεί σχεδόν το κρασί ρίχνουμε την ντομάτα, το μπούκοβο, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό.

Αφήνουμε με καπάκι σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα για 15’.

 

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τους γίγαντες με τα πλοκάμια το χταπόδι.

Ρίχνουμε λίγο φρέσκο λάδι, λίγο ξύδι και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη.

 

Σερβίρουμε.