Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΦΡΕΣΚΑ

Διάλεξε φρούτο ή λαχανικό και μάθε όλες τις πληροφορίες για αυτό!

Μανταρίνι

Ο μικρός αυτοκράτορας του χειμώνα

ΜΑΘΕ

  • Εμφανίστηκε 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα.
  • Ονομάστηκε έτσι από το χρώμα της στολής των μανδαρίνων, των ανωτέρων κρατικών λειτουργών. 

ΦΑΕ

  • 1 μανταρίνι καλύπτει περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
  • Προστατεύει από αρθρίτιδα & κρυολόγημα!

ΖΗΣΕ

  • Τοποθετήστε τα σε δροσερό σημείο, μακριά από τον ήλιο.
  • Επιλέξτε σκληρά μανταρίνια με βαθύ πορτοκαλί χρώμα.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Η… καριέρα του ξεκίνησε περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, ενώ λέγεται πως πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, γιατί είχε ίδιο χρώμα με τις στολές τους. Στη χώρα μας ήρθε γύρω στο 1.800 και έκτοτε κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως π.χ. η κλημεντίνη.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Μικρό, ζουμερό και γεμάτο γλύκα, το μανταρίνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Συνήθως καταναλώνεται ωμό και αποτελεί ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους καθώς, εκτός από την πλούσια γεύση και το μοναδικό του άρωμα, χωράει παντού και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα.

Good for you:

Ωστόσο, τα μανταρίνια δεν είναι μόνο νόστιμα και πρακτικά, αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ενώ δεν έχουν πολλές θερμίδες (50 περίπου ανά τεμάχιο), είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C- τρώγοντας μόνο ένα μανταρίνι μπορείτε να καλύψετε περίπου το 40% των ημερήσιων σας αναγκών! Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, έχει αντιική και αντικαρκινική δράση και προστατεύει από την εμφάνιση αρθρίτιδας, πυρετού, κρυολογήματος κ.ά. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των ματιών που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση. Το β-καροτένιο- το οποίο ευθύνεται για το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού- συνδυάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες με φωτοπροστατευτική δράση, επιβραδύνοντας τη γήρανση του δέρματος που οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, το μανταρίνι περιέχει φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε σκληρά μανταρίνια με βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
  • Αποφύγετε όσα έχουν καφετιές αποχρώσεις, χτυπήματα ή μαύρα σημεία στην επιφάνειά τους.
  • Τοποθετήστε τα μανταρίνια σε δροσερό σημείο, μακριά από το φως του ήλιου.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, όπου θα κρατήσουν για περίπου δύο εβδομάδες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Η βιταμίνη C που περιέχουν τα μανταρίνια, επειδή ακριβώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, είναι ευαίσθητη στον αέρα, το νερό και τη θερμότητα. Γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε άμεσα αυτά ή το χυμό τους- αν θέλετε να μεταφέρετε το χυμό σας π.χ. από το σπίτι στη δουλειά, τοποθετήστε τον σε σκούρο ποτήρι με αεροστεγές καπάκι.
  • Αν είστε λάτρεις των μανταρινιών και σας λείπουν μετά το χειμώνα, δε χρειάζεται να τα στερείστε! Καταψύξτε το χυμό τους μέσα σε παγοκύστες και απολαύστε τη γεύση αλλά και τη θρεπτική τους αξία ακόμα και όταν δεν είναι στην εποχή τους.

1 μερίδα φρούτων μεταφράζεται ως…

… 2 μικρά μανταρίνια (~90g/ τμχ) που μας δίνουν ~100 θερμίδες

Μανταρίνι: ο μικρός αυτοκράτορας του χειμώνα

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά: το μικρό αλλά θαυματουργό εσπεριδοειδές
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη Α
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C

Σέσκουλο

Το λαχανικό με αξία ... "πολυβιταμινούχου"

ΜΑΘΕ

  • H πρώτη χρήση του σέσκουλου φαίνεται ότι χρονολογείται περίπου 2.500 χρόνια πριν.
  • Υπάρχει και το αγριοσέσκουλο που βρίσκεται στις παραθαλάσσιες αμμώδεις τοποθεσίες.

ΦΑΕ

  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε θερμίδες!
  • Πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, φυλλικού οξέος, Β-καροτένιου και βιταμινών Κ και C.  

ΖΗΣΕ

  • Προτιμήστε τα σέσκουλα με πράσινα φύλλα - αποφύγετε τα κίτρινα ή αυτά με δυσχρωμίες.
  • Διατηρήστε τα στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, χωρίς να τα πλύνετε, σε σακούλα, αφαιρώντας τον αέρα.

Η ιστορία και καταγωγή του:

H πρώτη χρήση του σέσκουλου φαίνεται ότι χρονολογείται περίπου 2.500 χρόνια. Στην Ελλάδα εκτός από το καλλιεργούμενο σέσκουλο, υπάρχει και το αγριοσέσκουλο που βρίσκεται στις παραθαλάσσιες αμμώδεις τοποθεσίες. Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις εύκρατες περιοχές.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Λόγω της μοναδικής του γεύσης περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές για πίτες, ευφάνταστες σαλάτες, όσπρια ή χρησιμοποιείται και ως συνοδευτικό κρέατος.

Good for you:

Όπως όλα τα λαχανικά, έτσι και το σέσκουλο είναι φτωχό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα λαχανικά είναι από τα βασικότερα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής καθώς μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελούν μέρος πολλών παραδοσιακών συνταγών αλλά και σύγχρονων συνταγών που προτείνουν εύκολες και νόστιμες  λύσεις για τον θρεπτικό εμπλουτισμό της διατροφής μας. Το σέσκουλο αποτελεί καλή διατροφική πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, φυλλικού οξέως, β καροτένιου και βιταμινών Κ και C. Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση του με καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά θεωρείται σύμμαχος για την υγεία της επιδερμίδας. Επιπρόσθετα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε το σέσκουλο

  • Προτίμησε τα σέσκουλα με πράσινα φύλλα και απέφυγε τα κίτρινα ή αυτά με δυσχρωμίες
  • Διατήρησε άπλυτα τα σέσκουλα στο ψυγείο 2-3 ημέρες σε πλαστική σακούλα αφαιρώντας τον αέρα

Extra tip … για φάγωμα

  • Βάλτε φαντασία στις σαλάτες σας συνδυάζοντας σέσκουλα, σπανάκι, ρόκα και πατζάρια. Χρησιμοποιείστε σαν σος χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι με ελαιόλαδο και θα έχετε μια μοναδική σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που θα συνοδεύει άψογα το κρέας.
  • Εμπλουτίστε τη κλασσική σαλάτα λάχανο-καρότο με σέσκουλο. Η περιεκτικότητα της σαλάτας σε β καροτένιο αυξάνεται κατακόρυφα προσφέροντας τη μέγιστη αντιοξειδωτική προστασία στα μάτια και την επιδερμίδα

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

  • 1 κούπα ωμό σέσκουλο  (~100 γρ) που μας δίνει 35 θερμίδες 

Σέσκουλο: Το λαχανικό με αξία ... "πολυβιταμινούχου"

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C και Κ

Σέσκουλο . Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:

  • Στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού
  • Στην προστασία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
  • Στην καλή εντερική λειτουργία
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
  • Πηγή βιταμίνης C
  • Πηγή μαγνησίου
  • Πηγή μαγγανίου

Σέλινο

Η θρεπτική πινελιά του χειμώνα

ΜΑΘΕ

  • Ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου αλλά και στα Ιμαλάια.
  • Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο.

ΦΑΕ

  • Η Βιταμίνη Κ που περιέχει ενισχύει τα οστά μας.
  • Συνδυάζει ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς.

ΖΗΣΕ

  • Διατηρήστε το στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για 5-7 ημέρες
  • Ψιλοκόψτε το & τοποθετήστε το στην κατάψυξη, για να διατηρηθεί περισσότερο.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Το σέλινο ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου αλλά και στα Ιμαλάια. Μπορεί για εμάς να αποτελεί ένα τρόφιμο με εξέχουσα θέση στην κουζίνα, όμως χρησιμοποιήθηκε πρώτα ως φάρμακο! Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν σε «περίοπτη θέση», αφού το χρησιμοποιούσαν για τη στέψη των αθλητών, αλλά και ο Όμηρος κάνει αναφορά για της φαρμακευτικές του ιδιότητες στην Οδύσσεια.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: 

Στην κουζίνα το βρίσκουμε σε 3 μορφές: από τη μία έχουμε το αρωματικό βότανο σέλινο, του οποίου τα φύλλα αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά. Συχνά χρησιμοποιείται και το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο που έχει σαρκώδες, μακρύ και τραγανό κοτσάνι και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Τέλος, υπάρχει και η σελινόριζα- που οπτικά θυμίζει μεγάλη πατάτα- και χρησιμοποιείται σε σούπες και άλλα μαγειρευτά φαγητά.

Good for you:

Εκτός όμως από το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη γεύση που προσδίδει στο φαγητό, το σέλινο μπορεί να δώσει και μια θρεπτική…πινελιά. Αρχικά, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η  οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Ένα φλιτζάνι σέλινο μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σας στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Επιπλέον, είναι ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι περιέχει βιταμίνη C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες. Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα) προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, καθώς παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών, εμποδίζοντας τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας. Το σέλινο είναι επίσης – από αρχαιοτάτων χρόνων- γνωστό για τη διουρητική του δράση, αφού περιέχει νάτριο και κάλιο, που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Προτιμήστε σέλινο με ίσια και άκαμπτα κοτσάνια που μυρίζουν φρέσκα.
  • Αποφύγετε τα κοτσάνια που έχουν καφέ ή μαύρα σημάδια.
  • Διατηρήστε το σέλινο στο ψυγείο μέσα σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων για 5-7 ημέρες.
  • Εναλλακτικά, ψιλοκόψτε το και τοποθετήστε το στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Την επόμενη φορά που θα προετοιμάσεις μια γρήγορη, σπιτική τονοσαλάτα, μην ξεχάσεις να προσθέσεις φρεσκοκομμένο σέλινο ή και τριμμένη σελινόριζα! Εκτός του ότι η γεύση του σέλινου «παντρεύεται» υπέροχα με του ψαριού, τα καλά λιπαρά του τόνου βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του σέλινου.
  • Μπορεί να έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε το σέλινο στα φαγητά, σκεφτήκατε, όμως, ποτέ πως μπορείτε να τον προσθέσετε και στο χυμό σας; Χτυπήστε στο μπλέντερ καρότα, ginger και λίγο σέλινο και δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά που θα κρατήσει το κρυολόγημα μακριά σας όλο το χειμώνα!

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

… 1 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο (~100g) που μας δίνουν ~16 θερμίδες ή ½ φλιτζάνι Σελινόριζα βρασμένη (~20 θερμίδες)

Σέλινο: η θρεπτική πινελιά του χειμώνα

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ: άρωμα, γεύση και υγιής καρδιά
  • Χαμηλό σε θερμίδες και  σάκχαρα
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς  λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη Κ

Μπανάνα

Ο “παρεξηγημένος” σύμμαχος του οργανισμού μας

ΜΑΘΕ

  • Η ιστορία της μπανάνας «κρατάει» 4.000 χρόνια.
  • Καλλιεργείται σε πάνω από 100 χώρες.

ΦΑΕ

  • 1 μεγάλη μπανάνα έχει περίπου 120 θερμίδες!
  • Είναι τέλειο σνακ για αθλούμενους χάρη στο μαγνήσιο, τη Β6 και τους υδατάνθρακες.

ΖΗΣΕ

  • Ωριμάζουν γρηγορότερα, σε χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο.
  • Θέλουν θερμοκρασία δωματίου, και όχι υπερβολικά ζεστές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο με μακρόχρονη ιστορία- που αγγίζει τα 4.000 χρόνια!- και φαίνεται να έχει τις ρίζες της στη Μαλαισία. Στη σημερινή εποχή καλλιεργείται σε πάνω από 100 χώρες, κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπως  η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Η μοναδική, γλυκιά της γεύση και η μαλακή της υφή σε συνδυασμό με το εύκολο και… διασκεδαστικό της ξεφλούδισμα έχουν κάνει τη μπανάνα ένα από τα πιο αγαπημένα σνακς μικρών και μεγάλων.

Good for you:

Αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η μπανάνα αποτελεί ένα παρεξηγημένο φρούτο, καθώς συχνά ακούμε ότι «παχαίνει» ή ότι τα άτομα που προσέχουν το βάρος τους δεν επιτρέπεται να την καταναλώνουν. Η αλήθεια είναι πως μια μεγάλη μπανάνα έχει περίπου 120 θερμίδες- περισσότερες και ίσως διπλάσιες από ένα άλλο φρούτο π.χ. μήλο ή αχλάδι-, όμως αυτό σίγουρα δε σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της, αφού έχει να προσφέρει πολλά τόσο στη διατροφή όσο και στην υγεία μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η Β6 που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην εγκεφαλική λειτουργία, και η C, που δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και καλίου, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς. Παράλληλα, αποτελεί πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης και στην αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών. Χάρις τον συνδυασμό του μαγνησίου, της Β6 και των υδατανθράκων που εκτός από γλυκιά γεύση - προσφέρουν άμεσα ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλο-, η μπανάνα είναι το φρούτο που προτιμούν συχνά να καταναλώνουν οι αθλητές.

Πώς να τις επιλέξετε και να τις συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε μπανάνες που είναι αρκετά σκληρές και έχουν άθικτους μίσχους και άκρες.
  • Όσον αφορά το χρώμα, κάντε την επιλογή σας ανάλογα με το πότε έχετε σκοπό να τις καταναλώσετε. Οι πράσινες μπανάνες θα ωριμάσουν πιο αργά σχετικά με τις κίτρινες ή αυτές που έχουν καφέ στίγματα.
  • Αφήστε τις μπανάνες να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, αποφεύγοντας τις  υπερβολικά ζεστές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Οι άγουρες μπανάνες δεν πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο, καθώς αυτό θα διακόψει τη διαδικασία ωρίμανσης.
  • Αν θέλετε να επιταχύνετε την ωρίμανσή τους, τοποθετήστε τις μπανάνες σε μια χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο.
  • Οι ώριμες μπανάνες που δεν θα καταναλωθούν για λίγες μέρες μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Ενώ η φλούδα τους μπορεί να σκουρύνει, η σάρκα δεν θα επηρεαστεί. Για μέγιστη γεύση όταν καταναλώνετε ψυγμένες μπανάνες, αφαιρέστε τις από το ψυγείο και αφήστε τους να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, τρώτε πλήρως ώριμα φρούτα.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Για να είναι η φρουτοσαλάτα ή το smoothie σας ακόμα πιο απολαυστικά, βγάλτε τις μπανάνες από το ψυγείο και αφήστε τις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις προσθέσετε. Αν πάλι θέλετε να είναι και γεμάτα αντιοξειδωτικά, φροντίστε οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν ωριμάσει πλήρως.
  • Αν έχετε αδυναμία στα γλυκά και ψάχνετε για ένα υγιεινό σνακ που θα σας χαρίσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δημιουργήστε ένα γλυκό τοστ με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και λίγο μέλι, το οποίο συνδυάζει την πρωτεΐνη με τις φυτικές ίνες και πολύτιμες βιταμίνες.

1 μερίδα φρούτων μεταφράζεται ως…

… 1 μικρή (Κρήτης) ή ½ μεγάλη μπανάνα  (~70g) που μας δίνει  ~60 θερμίδες

Μπανάνα: ο “παρεξηγημένος” σύμμαχος του οργανισμού μας

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και φυσικά σάκχαρα: η γλυκιά πηγή ενέργειας του χειμώνα
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Πηγή  βιταμίνης Β6
  • Πηγή  βιταμίνης C
  • Πηγή μαγνησίου

Λεμόνι

Ξινό στη γεύση, γλυκό για την υγεία

ΜΑΘΕ

  • Λέγεται πως είναι διασταύρωση lime & κίτρου και έρχεται από την Κίνα ή την Ινδία!
  • Χρησιμοποιήθηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για την καταπολέμηση του σκορβούτου.

ΦΑΕ

  • Προστατεύει από καρδιαγγειακά, διαβήτη & ενισχύει την άμυνα του οργανισμού!
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος!

ΖΗΣΕ

  • Τοποθετήστε τα κάτω και γύρω από το μαγειρεμένο ψάρι σας για να μη «στεγνώσει».
  • Συντηρήστε τα στο ψυγείο έως και 4 εβδομάδες!

Η ιστορία και η καταγωγή:

Τα λεμόνια αναπτύχθηκαν αρχικά ως μια διασταύρωση μεταξύ lime και κίτρου και πιστεύεται πως… κατάγονται από την Κίνα ή την Ινδία, αν λάβουμε υπόψη πως καλλιεργούνται σε αυτές τις περιοχές εδώ και περίπου 2.500 χρόνια. Στην εποχή μας παράγονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις βασικότερες.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «λεμόνι» να είναι η πολύ χαρακτηριστική, όξινη γεύση του. Μπορεί να μην το καταναλώνουμε συχνά μόνο του, όμως αποτελεί ένα πολυχρηστικό “εργαλείο” στην κουζίνα, αφού τόσο το ξύσμα του όσο και ο χυμός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμέτρητες αλμυρές ή γλυκές συνταγές.

Good for you:

Το λεμόνι, όμως, είναι ευρέως γνωστό όχι μόνο για τις… μαγειρικές του ιδιότητες, αλλά και για τα θρεπτικά του συστατικά και τον ευεργετικό του ρόλο για την υγεία μας. Ενώ οι θερμίδες που αποδίδει είναι ελάχιστες –λιγότερες από 20 σε ένα μέτριο λεμόνι- περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα- πριν καν, δηλαδή, ανακαλυφθούν οι βιταμίνες!- τα λεμόνια χρησιμοποιήθηκαν από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για την καταπολέμηση του σκορβούτου (ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη στον οργανισμό της βιταμίνης C). Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως η περιεκτικότητα ενός λεμονιού σε βιταμίνη C αγγίζει το 40% των συνολικών ημερήσιων αναγκών για τους ενήλικες. Τόσο η βιταμίνη C όσο και τα φλαβονοειδή αλλά και τα λιμονοειδή που περιέχει το λεμόνι είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος αλλά και προστατεύουν από την εμφάνιση ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως το λεμόνι μας κρατά νέους μέσα και έξω!

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επίλεξε λεμόνια με έντονο κίτρινο χρώμα, που είναι βαριά για το μέγεθός τους.
  • Αποφύγετε όσα εμφανίζουν πράσινα ή καφέ σημάδια.
  • Τα λεμόνια μπορούν να συντηρηθούν εκτός ψυγείου για περίπου 1 εβδομάδα σε σκιερό μέρος.
  • Αν δεν τα χρησιμοποιήσετε σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο έως και για 4 εβδομάδες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Αν είστε λάτρεις των ψαριών, ψήστε τα τοποθετώντας κάτω και γύρω τους λεπτές φέτες λεμονιού, έτσι ώστε να μη «στεγνώσουν». Όταν τα σερβίρετε, προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, στα ψάρια με σκουρόχρωμη σάρκα θα αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.
  • Θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη γεύση στις χειμερινές σας σαλάτες, χωρίς όμως να τις επιβαρύνετε με πολλές θερμίδες και λιπαρά; Δημιουργήστε ένα σπιτικό dressing - σύμμαχο του ανοσοποιητικού συνδυάζοντας βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά από το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού, με μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε από λίγο ελαιόλαδο, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν αγγεία και ανοσοποιητικό από το σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

1 μερίδα φρούτων μεταφράζεται ως…

… 1 μέτριο λεμόνι χωρίς φλούδα (~58g) που μας δίνει ~17 θερμίδες

Λεμόνι: ξινό στη γεύση, γλυκό για την υγεία

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C- πολύ χαμηλές θερμίδες: το κίτρινο θρεπτικό “πολυεργαλείο” της κουζίνας

  • Χαμηλό σε θερμίδες και σάκχαρα
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C

Καρότο

Το τραγανό «όπλο υγείας» κάθε ηλικίας

ΜΑΘΕ

  • Μέχρι το 17ο αι. το καρότο είχε άλλο σχήμα και ήταν μωβ!  
  • Υπήρξε το πρώτο λαχανικό που κονσερβοποιήθηκε στις αρχές του 1.800.

ΦΑΕ

  • 1 φλ. τριμμένο έχει 45 θερμίδες - υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Το Β-καροτένιο ενισχύει την όραση ενώ προστατεύει από τον καταρράκτη.

ΖΗΣΕ

  • Διατηρήστε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, σε χάρτινη σακούλα, έως και 2 εβδομάδες.
  • Αποφύγετε τα μαλακά, μαραμένα ή με σχισμές στην επιφάνεια.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Το καρότο καλλιεργήθηκε αρχικά στις περιοχές της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ στην Ευρώπη έγινε δημοφιλές κατά την Αναγέννηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα καρότα μέχρι τον 17ο αιώνα δεν είχαν τη μορφή με την οποία τα γνωρίζουμε σήμερα ούτε το χαρακτηριστικό πλέον πορτοκαλί τους χρώμα- ήταν μωβ! Επιπλέον, το καρότο υπήρξε το πρώτο λαχανικό που κονσερβοποιήθηκε στις αρχές του 1.800.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Το καρότο είναι ίσως το μοναδικό λαχανικό που είναι εξ ίσου αρεστό σε μεγάλους και μικρούς, λόγω της ευχάριστης γεύσης του αλλά και της τραγανής υφής του. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή βρασμένο, να γίνει τουρσί ή χυμός. Αποτελεί ένα πραγματικό υλικό «πασπαρτού» αφού μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά, στις σαλάτες ή ως γαρνιτούρα αλλά παράλληλα ταιριάζει υπέροχα με φρούτα όπως το πορτοκάλι και το μήλο.

Good for you:

Τα καρότα αποτελούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους αφού συνδυάζουν χαμηλές θερμίδες – 1 φλιτζάνι τριμμένο έχει μόλις 45 θερμίδες - με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Άλλο ένα “συν” που προσφέρουν οι φυτικές ίνες είναι πως συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι η κύρια πηγή προβιταμίνης Α (β-καροτένιο), με αποτέλεσμα να έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά αλλά και σε ορισμένες μορφές καρκίνου π.χ. παχέος εντέρου. Το β-καροτένιο επίσης ενισχύει την όραση και ιδιαίτερα τη βραδινή όραση και προστατεύει από την εμφάνιση καταρράκτη, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον τα καρότα είναι τρόφιμα-προστάτες του καρδιαγγειακού μας συστήματος, αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ, που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος πήξης του αίματος, αλλά και καλίου, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε τα καλοσχηματισμένα, σκληρά και λεία καρότα με φρέσκα φυλλαράκια με βαθύ πράσινο χρώμα
  • Αποφύγετε τα μαλακά, μαραμένα ή με σχισμές στην επιφάνεια καρότα.
  • Διατηρήστε τα φρέσκα, τοποθετώντας τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου μέσα σε χάρτινη σακούλα.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Για μια χορταστική νόστιμη σαλάτα που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το νευρικό σύστημα, ανακάτεψε σε ένα μπολ τριμμένο καρότο και ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές, «κερδίζοντας» έτσι τις πολύτιμες βιταμίνες A και C. Συνδυάζοντας, μάλιστα, με όσπρια, αυξάνετε την απορρόφηση του σιδήρου από αυτά.
  • Δοκίμασε μετά το γυμναστήριο ή μια μέρα με πολλή δουλειά… ένα smoothie με καρότα, φρέσκο χυμό ανανά, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και ελάχιστο μέλι, εξασφαλίζοντας άμεση ενέργεια από τα σάκχαρα, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

… 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο (~110g) που μας δίνουν ~45 θερμίδες

Καρότο: το τραγανό όπλο της υγείας

  •  Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α: το πορτοκαλί «όπλο υγείας» για κάθε ηλικία
  • Χαμηλό σε σάκχαρα
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς  λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη Α
  • Πηγή βιταμίνης Κ