Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα

Η παράδοση θέλει την πρώτη ημέρα του χρόνου να κόβουμε τη βασιλόπιτα και ο τυχερός που θα πετύχει το φλουρί θα έχει μια  χρονιά γεμάτη καλοτυχία. Το έθιμο -σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση- προήλθε όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας, και ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να τη λεηλατήσει.
Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν τα χρυσαφικά που μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Τελικά, η λεηλασία αποφεύχθηκε και για να γίνει δίκαιη μοιρασιά των αντικειμένων, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι στους οποίους θα τοποθετούνταν τα νομίσματα και τα τιμαλφή. Η μέρα αυτή τιμάται με αυτό τον τρόπο ανήμερα του Αγίου Βασιλείου.

Ας φτιάξουμε μαζί μυρωδάτη βασιλόπιτα με πορτοκάλι!

ΥΛΙΚΑ

  • 260 γρ. Πολτό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250.γρ. ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαχλέπι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τον πολτό των πορτοκαλιών θα χρειαστούμε 2-3 πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βράζουμε για μία ώρα. Τα κόβουμε μαζί με τη φλούδα τους και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη (multi).
  • Ανακατεύουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο.
  • Έπειτα, χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και τα ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το μαχλέπι.
  • Τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο ταψί.
  • Βάζουμε (χωρίς ζαβολιές) το τυχερό φλουρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μία ώρα τουλάχιστον.
  • Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
     

Καλή επιτυχία και για τη συνταγή και για το φλουρί!

photo by: https://goo.gl/fjBVkP

Διαβάστε ακόμα