Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ξεροτήγανα ή δίπλες μια συνταγή που θα σας κερδίσει!

Δίπλες ή αλλιώς ξεροτήγανα, είναι το Ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι η λεπτή ζύμη. Πιστεύεται ότι οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο, όμως έγιναν ξακουστές από την Κρήτη. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι, οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους!

Πάρτε έμπνευση από την παρακάτω συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

·         1 φλ.τ νερό χλιαρό

·         ½ φλ.τ ελαιόλαδο

·         1κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·         1 κγ. αλάτι

Σιρόπι

·         3 φλ.τ ζάχαρη

·         1 φλ.τ μέλι

·         ½ φλ.τ νερό

Πασπάλισμα

·         1 φλ.τ σουσάμι

·         Κανέλλα

·         Καρύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης σ’ ένα μπολ εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά σιγά σιγά και προσθέτουμε το αλεύρι. Όταν γίνει ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί». Ανοίγουμε το φύλλο λεπτό και το κόβουμε σε στενές λωρίδες.

Τυλίγουμε σε φιογκάκια και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις κρυώσουν τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλλα.

«Μελώστε» τις γιορτινές στιγμές σας και απολαύστε τα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα! 

 
Διαβάστε ακόμα