Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Το αρνί και οι πασχαλινές λιχουδιές

Για ένα πασχαλινό τραπέζι που θα μείνει σε όλους αξέχαστο αξίζει να επικεντρωθούμε στα λίγα και καλά, που θα δώσουν το στίγμα στο γιορτινό τραπέζι: το αρνί, τα συνοδευτικά του, τα αυγά, οι σαλάτες, τα γλυκά. Χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στα υλικά, στην προετοιμασία τους και ναι, ακόμα και στον τρόπο που θα τα σερβίρουμε.

Το αρνί

Το κυρίως γεύμα της ημέρας δεν είναι άλλο από τον αγαπητό σε όλους οβελία, το αρνί στη σούβλα. Αν έχετε τη δυνατότητα να ψήσετε το αρνί στη σούβλα, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη μέρα σας από τις πολύ πρωινές ώρες, γιατί όπως είναι γνωστό, το καλό αργεί να γίνει! Θα χρειαστεί επίσης να φτιάξετε μία πλούσια θράκα και να την ανανεώνετε τακτικά για να ψηθεί όσο γίνεται πιο ομαλά το κρέας. Kατά τη διάρκεια του σουβλίσματος καλό είναι να έχετε ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για να ραντίζετε το αρνί ώστε να κρατηθεί ζουμερό και να νοστιμίσει η πέτσα του. Προνοήστε για το σημείο που θα το κόψετε όταν πια βγει το μεσημέρι, καθώς και για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, όπως για παράδειγμα ορισμένα καλά μαχαίρια για τον τεμαχισμό, αλλά και σκεύη που θα το κρατήσουν ζεστό για λίγο. Αποκτήστε τα επώνυμα μαχαίρια κοπής Sambonet έως 87% φθηνότερα, με 15 κουπόνια κάνοντας τις αγορές σας στα My market!

arni.jpg

Αν πάλι το φτιάξετε στο φούρνο, με πατατούλες, ρίγανη και αρκετό λεμόνι θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο αλλά το αποτέλεσμα δεν θα υστερεί στο ελάχιστο. Σκοπός είναι να γίνει ζουμερό και το κρέας να ξεροψηθεί απ’έξω, γι’αυτό μπορείτε να το βρέχετε κάθε λίγη ώρα καθώς ψήνεται, ενώ στο τέλος, αφήστε το για ένα μισάωρο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή στο γκριλ του φούρνου.

Τα συνοδευτικά

Η μέρα είναι αφιερωμένη στο κρέας, οπότε τα συνοδευτικά θα πρέπει απλώς να το συμπληρώνουν και όχι να το αντικαθιστούν στο πιάτο μας. Μία-δύο φρέσκες σαλάτες με λαχανικά της εποχής είναι καλό να προετοιμαστούν σε ποσότητα, καθώς και άφθονα κόκκινα αυγά για τσούγκρισμα αλλά και νόστιμες πατάτες φούρνου.

kokkina_avga-(1).jpg

Λίγες ελιές και ψωμί αρκούν για να συμπληρώσουν ένα ήδη πλούσιο γεύμα. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να ετοιμάσουμε μερικά βραστά λαχανικά εποχής και να προσθέσουμε και μία επιλογή από ελληνικά παραδοσιακά τυριά. Για το κρέας μπορούμε επίσης να έχουμε στο τραπέζι μία καλή μουστάρδα. Τέλος, στα γλυκά μπορούμε να σερβίρουμε παραδοσιακά γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο και ο μπακλαβάς ή οτιδήποτε άλλο μάς αρέσει.

mpaklavas.jpg

Το σερβίρισμα

Μετά από μία περίοδο αυστηρής και πολυήμερης νηστείας για μερικούς, το Πάσχα είναι η πρώτη ημέρα κρεατοφαγίας. Γι’αυτό και θέλουμε το πασχαλινό τραπέζι να είναι πλούσιο . Το αρνί, ανάλογα με το πώς θα το ετοιμάσουμε, μπορεί να μπει σε μία μεγάλη πιατέλα ξεχωριστά από τις πατάτες, οι οποίες θα μπουν στο πλάι σε άλλο σκεύος για εύκολο σερβίρισμα. Οι σαλάτες με τα ζωηρά τους χρώματα θα ‘δείξουν’ καλύτερα σε μεγάλα μπωλ με κάποια απλή διακόσμηση, όπως μερικά φύλλα μαρουλιού προσεκτικά τοποθετημένα γύρω γύρω, ή μερικές ελιές στο κέντρο. Τα αυγά μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα όμορφο ψάθινο καλάθι ή σε ένα πήλινο σκεύος που να τα χωράει άνετα. Στα αυγά μπορούμε να τοποθετήσουμε φρέσκα λουλουδάκια εδώ κι εκεί για διακόσμηση. Τα γλυκά μπορούν να μπουν σε μεταλλικούς δίσκους και να συμπληρώσουμε με μία επιλογή από σοκολατένια πασχαλινά αυγά ή άλλες σοκολατολιχουδιές για τα παιδιά. 

Διαβάστε ακόμα