Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Κολοκύθα: 3 συνταγές που θα λατρέψετε

Η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολύτιμα λαχανικά του φθινοπώρου. Η διατροφική της αξία είναι τεράστια και ενσωματώνεται τόσο σε γλυκές όσο και αλμυρές δημιουργίες.

Πλούσια σε β-καροτένιο καθώς και σε βιταμίνες A, C και Ε αποτελεί σημαντική πηγή καλίου, μαγγανίου, χαλκού, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου.

Ακόμα και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύτιμοι διατροφικά αφού είναι πλούσιοι σε σελήνιο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και υγιή λίπη.

Η κολοκύθα λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό:

  1. Προστατεύει το δέρμα
  2. Ενισχύει την όραση
  3. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  4. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς
  5. Προλαμβάνει την κατάθλιψη


Ας δούμε 3 συνταγές για να την απολαύσετε:

Κολοκυθόσουπα

kolokutha-3.jpg

Η κολοκυθόσουπα είναι μια από τις πιο νόστιμες και διατροφικά ωφέλιμες σούπες του φθινοπώρου.

Υλικά:

  • 1 μέτρια κολοκύθα ή 1 κιλό σε κύβους
  • 3 μεγάλα καρότα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 2 κουταλιές τζίντζερ
  • 2 κουταλιές κάρυ
  • 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • 2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
  • 3 κούπες γάλα πλήρες

Σε βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και το σέλινο και στο τέλος την κολοκύθα. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το τζίντζερ σταδιακά. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσουν λίγο. Στη συνέχεια σβήνουμε την εστία, αποσύρουμε την κατσαρόλα και με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε τα υλικά.

Η υφή πρέπει να είναι βελούδινη και να μην υπάρχουν μέσα κομμάτια από τα λαχανικά μας.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

kolokutha-1.jpg

Την αγαπούν τα παιδιά και είναι άκρως υγιεινή και γευστική.

Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκύθα ψιλοκομμένη
  • 500 ml χυμό πορτοκάλι
  • 150 γρ ζάχαρη καστανή
  • ½ ποτήρι μέλι
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ½ φλ χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια κανέλα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, τον φούρνο. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα αντικολλητικό ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και μετά απολαμβάνουμε!

Ψητή κολοκύθα με κανέλα και ζάχαρη

kolokutha-2.jpg

Σωστό γλύκισμα που παράλληλα είναι και υγιεινό. Ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Μπορείτε να το σερβίρετε και μια μπάλα παγωτό βανίλια, πριν αρχίσουν οι δροσιές!

Υλικά:

  • Κολοκύθα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές μέλι
  • Κανέλα και ζάχαρη


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε αντικολλητικό ταψί βάζουμε τα κομματάκια της κολοκύθας. Αναμειγνύουμε το μέλι με τον χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε από πάνω τους ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

 
Διαβάστε ακόμα