Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Σύκα: Φρέσκα, ξερά ή μαρμελάδα;

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που όλο και πιο συχνά συναντάμε στους πάγκους της μαναβικής τα σύκα. Φρούτο καλοκαιρινό που η γλύκα του έχει συνδεθεί με τα πρωινά στην παραλία, με τα απογεύματα στη σκιά του δέντρου με καφέ και παρέα αλλά και με τις πράσινες σαλάτες μας. Τα σύκα είναι πολύτιμα για τον οργανισμό αφού περιέχουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ακόμη καλύτερο είναι το γεγονός ότι το σύκο είναι από τα φρούτα εκείνα που μπορούμε να τα «κρατήσουμε» μαζί μας όλον τον χρόνο σε διάφορες εκδοχές τους. Μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού αλλά και αποξηραμένα.

Φρέσκα σύκα στη σαλάτα
syko-salata.jpg
Μια απλή πράσινη σαλάτα μπορεί να απογειωθεί αν προσθέσετε φρέσκα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια, λεπτοκομμένο προσούτο και παρμεζάνα. Ελάχιστες σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο και καλό ανακάτεμα. Δροσερή, ελαφριά και ιδιαίτερη.

Tip: Με μερικά κριτσίνια θα μπορούσε και να αποτελεί το γεύμα σας, τις μέρες που δεν θέλετε να το παρακάνετε.

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Το σύκο ως γλυκό του κουταλιού θα σας κάνει παρέα ως το επόμενο καλοκαίρι. Θα το απολαμβάνετε με τον καφέ σας τα απογεύματα και θα το σερβίρετε με υπερηφάνεια τις μέρες που οι φίλοι σας επισκέπτονται αιφνιδιαστικά στο σπίτι. Αν του προσθέσετε και ασπρισμένα αμυγδαλάκια έχετε πάει ένα βήμα μπροστά. Μπορεί και δύο!

Μαρμελάδα σύκο

Και αν θέλετε κάτι να σας θυμίζει καλοκαίρι, τα πρωινά που θα ετοιμάζεστε για τη δουλειά, τότε δεν έχετε παρά να μετατρέψετε το σύκο σε μαρμελάδα. Τη λατρεύουν και τα παιδιά με τις φρυγανιές τους. Η μαρμελάδα σύκο μπορεί να μπει ακόμη και στο γιαούρτι σας μαζί με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.

Αποξηραμένα σύκα

syko.jpg

Τα αποξηραμένα σύκα είναι το τέλειο σνακ για αδυνάτισμα. Τώρα που είναι σε αφθονία, έχει νόημα να τα αποξηράνετε για να τα έχετε διαθέσιμα όλη τη χρονιά. Ιδανική πρόταση και για το γραφείο. Τα αποξηραμένα σύκα μπορείτε να τα απολαύσετε και με τις σαλάτες σας. Η διαδικασία της αποξήρανσής τους είναι εξαιρετικά απλή. Θα χρειαστείτε μόνο σύκα ώριμα, σουσάμι και κανέλα.

  1. Αφού τα πλύνετε και τα αφήσετε να στραγγίξουν καλά, τα ανοίγετε και τα βάζετε σε ταψάκι.
  2. Σκεπάζετε με τούλι και τα αφήνετε στον ήλιο για 4 μέρες αφού τα πασπαλίσετε με σουσάμι και κανέλα.
  3. 3. Όταν ο ήλιος φεύγει καλό είναι να τα βάζετε μέσα στο σπίτι για να μην επηρεάζονται από την υγρασία.

Tip: Αποθηκεύονται σε μπολ που κλείνει καλά. 

 
Διαβάστε ακόμα