Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Τα λαχανικά και τα φρούτα του Μαρτίου

Τον Μάρτιο δεν έχουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στα φρούτα, παραμένουν στην εποχή τους τα εσπεριδοειδή: τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τα μήλα. Όλα στην εποχή τους, ζουμερά, τραγανά και ολόγλυκα! Στα λαχανικά έχουμε υπέροχες φρέσκιες επιλογές που είναι λόγος να φτιάξουμε και τα αντίστοιχα φαγητά. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι κατακόκκινα και γλυκά όταν είναι στην εποχή τους. Οι βολβοί καθαρίζονται και βράζονται μαζί με τα φύλλα φτιάχνοντας ένα υπέροχο πιάτο που με λίγη σκορδαλιά, ελιές και ψωμί μπορούμε να απολαύσουμε σαν κυρίως γεύμα. Τα παντζάρια είναι όμως πολύ ωραία και σε άλλες προτάσεις φαγητών όπως σε σούπες, στις οποίες δίνουν το πανέμορφο βαθύ μωβ χρώμα τους.

patzarosalata.jpg

Πράσα

Τα πράσα μπαίνουν παντού: σε συνταγές με κοτόπουλο, στην αγαπημένη πρασόπιτα αλλά και πίτες με διάφορα άλλα υλικά, σε σούπες, σε ομελέτες κ.ά. Είναι ένα λαχανικό που, όπου και να μπει, νοστιμίζει το γευστικό αποτέλεσμα.

Χόρτα

xorta.jpg

Τον Μάρτιο έχουμε ραδίκια, αντίδια, σέσκουλα και σπανάκι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις πίτες μας ή σε βραστές σαλάτες. Τα χόρτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτή την εποχή είναι η ιδανική ευκαιρία να τα απολαύσουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. 

Αβοκάντο

avocado.jpg

Το αβοκάντο είναι επίσης πολύ θρεπτικό και όταν έχει ωριμάσει καλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας, να φτιάξουμε διάφορα ντιπ όπως το γκουακαμόλε, ή να το απολαύσουμε και σκέτο σαν σνακ, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή και σαν γλυκό, με μία κουταλιά μέλι.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια τον Μάρτιο αρχίζουμε να τα βρίσκουμε στα ράφια φρέσκα και τραγανιστά. Με ένα απλό βράσιμο είναι έτοιμα και με λίγη σπιτική μαγιονέζα στο πλάι, μπορούν να γίνουν ένα τέλειο ορεκτικό. Αλλά μπορούμε να τα μαγειρέψουμε και ως ομελέτα, σε σούπες ή σε μαγειρευτά φαγητά.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι τρώγεται συχνά βραστό, σε βραστές σαλάτες με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Μπορεί όμως να αποτελέσει και τη βάση για κάποια φαγητά που το αναδεικνύουν ιδιαίτερα όπως το κοκκινιστό κουνουπίδι με σάλτσα ντομάτας και γλυκά μπαχαρικά, ή το κουνουπίδι ογκρατέν με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα.

kounoupidi.jpg

Αρακάς

Ο αρακάς είναι υπέροχος όταν είναι φρέσκος. Ίσως να θέλει λίγο πιο επίμονο βράσιμο για να μαλακώσει, αλλά στο τέλος μάς το ανταποδίδει και με το παραπάνω. Μπορούμε να τον ετοιμάσουμε με τον κλασικό τρόπο γιαχνί, ή σε πιάτα με κοτόπουλο, αγκινάρες (που επίσης είναι στην εποχή τους) αλλά και σε πουρέδες μόνο του ή με άλλα λαχανικά.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται φρέσκα γιατί έχουν αυτή την καυτερή, πικάντικη γεύση που αρέσει σε όλους τους οπαδούς τους. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες για να δώσουμε μία σπιρτάδα, τριμμένα ή σε φλούδες για γεύση και ομορφιά. Τα ραπανάκια είναι επίσης πολύ ωραία στο σάντουιτς επειδή είναι ιδιαίτερα τραγανά.

rapanaki.jpg

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών που πήραν το όνομά τους από την πόλη στην οποία πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη, είναι θαυματουργά για την υγεία μας. Βρασμένα μόνο με αλάτι και σερβιρισμένα με λίγο φρέσκο βούτυρο από πάνω όταν βγουν απ’την κατσαρόλα αχνιστά, αλλά και σε ψητά στο φούρνο ή σε σούπες μπορούν να γίνουν ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι σε κάθε είδους εποχική ασθένεια!

laxanakia_vrixelwn.jpg

Ανακαλύψτε περισσότερα για τα φρέσκα της εποχής στην ιστοσελίδα μας στην ειδική ενότητα My market Τα Φρέσκα Μας – Μάθε, Φάε, Ζήσε

Διαβάστε ακόμα