Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Οι παραδοσιακές νοστιμιές της 25ης Μαρτίου

Στη εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου, τι καλύτερο από το να γιορτάσουμε την ημέρα με οικογενειακές συγκεντρώσεις, με εκδρομές στην πανέμορφη χώρα μας ή με παρεΐστικες εξόδους συν την αγάπη μας για το καλό φαγητό. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν, να μην έχουμε καθιερώσει ένα παραδοσιακό πιάτο ειδικά για την ημέρα;

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Παραδοσιακά λοιπόν, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, απολαμβάνουμε τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο με σκορδαλιά, ένα πιάτο με μεγάλη νοστιμιά, ειδικά αν τον πετύχουμε στο τηγάνισμα και το ψάρι γίνει τραγανό και ζουμερό ταυτόχρονα. 

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα πρώτης τάξεως κουρκούτι.

mpakaliaros.jpg

Με λεία υφή, με την τέλεια αναλογία υγρών και αλεύρων και συνήθως με λίγο αλάτι, αν και εδώ θα εξαρτηθεί από το πόσο αλατισμένο είναι το ίδιο το ψάρι σε περίπτωση που είναι παστό.

Το λάδι πρέπει να έχει ανεβάσει θερμοκρασία πριν βάλουμε το ψάρι στο τηγάνι και αφήνοντάς το για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μπορούμε να αναμένουμε ότι θα έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Όσο σημαντικό είναι να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο σωστά, τόσο σημαντικό είναι και να τον φάμε αμέσως μόλις βγει από το τηγάνι! Γι’ αυτό, πρέπει να είναι έτοιμα όλα τα άλλα που θα τον συνοδεύσουν.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Ιδανικά, θέλουμε μία πολύ καλή σκορδαλιά, βραστές σαλάτες, ωραίο ψωμί και ελιές για ένα ολοκληρωμένο, ισορροπημένο και εστιασμένο στον μπακαλιάρο γεύμα.

Η σκορδαλιά μπορεί να γίνει είτε με πατάτα ή με ψωμί. Με πατάτα αποκτά μία βελούδινη υφή, και βγαίνει έντονα η αψάδα του σκόρδου. Βελούδινη γιατί περνώντας τη από το μούλτι, διασπάται το άμυλο και ο πουρές αποκτά ελαστικότητα. Με ψωμί από την άλλη, μπορεί πάλι να γίνει λεία αλλά οι οπαδοί της σκορδαλιάς με ψωμί την αγαπούν με κάπως πιο τραχιά υφή. Η καλή σκορδαλιά θέλει αρκετό σκόρδο, λεμόνι, λάδι, αλάτι και λευκό ξύδι.

skordalia.jpg

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ

Την ίδια εποχή είναι αισίως στην εποχή τους και αρκετά λαχανικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε φρέσκιες ή βραστές σαλάτες. Το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το σπανάκι, το λάχανο, ο άνιθος, ο μαϊντανός, κ.ά. μπορούν να αποτελέσουν βάση για δροσερές και θρεπτικές φρέσκιες σαλάτες. Επίσης, τα παντζάρια με τα φύλλα τους είναι μία εξαιρετική επιλογή γιατί πηγαίνουν επίσης πολύ και με τη σκορδαλιά. Αλλά και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και οι πατάτες είναι μερικές ακόμα επιλογές. 

Φυσικά θα σερβίρουμε στο τραπέζι αρκετό λεμόνι και ό,τι άλλο θέλουμε όπως τζατζίκι, ελιές, τουρσιά, και ψωμί.

salates_laxanika.jpg

ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΚΡΑΣΙ

Από ένα ολοκληρωμένο γεύμα δεν μπορούν φυσικά να λείπουν και τα ποτά. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, συνήθως προτιμούμε τα εθνικά μας ποτά, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Για αυτούς που θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, το λευκό κρασί είναι η καλύτερη επιλογή αλλά και ορισμένα ελαφριά κόκκινα. Στα λευκά, μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο κρασί με έντονο χαρακτήρα όπως μία Σαντορίνη (Ασύρτικο) ή μία Μαλαγουζιά, αλλά και ένα ελληνικό Chardonnay. Με τα κόκκινα μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστούμε λίγο παραπάνω, όπως με ένα φρέσκο Αγιωργίτικο ή ένα Merlot.

ouzo_tsipoyro_krasi.jpg

Διαβάστε ακόμα