Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Ούζο και Τσίπουρο την Κυριακή με φίλους

Καθώς ανοίγει ο καιρός και ζεσταίνει σιγά σιγά, τι πιο ωραίο από ένα ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής με αδερφικούς φίλους και μερικούς νόστιμους μεζέδες για ουζάκι! Μία πρόταση που δύσκολα θα απορρίψει κάποιος, εκτός αν έχει μία πραγματικά επείγουσα υποχρέωση!

Ας δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε το πιο πετυχημένο Κυριακάτικο ουζάκι για τους καλεσμένους μας με τοπικές λιχουδιές και ατελείωτο κέφι.

Το ούζο

Το ούζο παράγεται από απόσταξη αλκοόλης γεωργικής προέλευσης και αρωματίζεται με πλήθος αρωματικών βοτάνων με κυρίαρχο τον γλυκάνισο. Η γεύση του είναι γλυκιά και καταναλώνεται ιδανικά σε ψιλόλιγνα ποτήρια με νερό και πάγο. Ο ενδεδειγμένος τρόπος σερβιρίσματος είναι πρώτα το ούζο, μετά το νερό και στο τέλος ο πάγος. Με αυτό τον τρόπο το ούζο κρυώνει σταδιακά εξασφαλίζοντας καλύτερη απελευθέρωση των αρωμάτων του. Το γαλάκτωμα που προκύπτει με την προσθήκη νερού οφείλεται στον γλυκάνισο. Είναι ένα προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και με την ονομασία ‘ούζο’ μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα. Η πατρίδα του θεωρείται το Πλωμάρι στη Λέσβο όπου το ούζο παράγεται από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

ouzo.jpg

Το τσίπουρο

Το τσίπουρο παράγεται από το οινόπνευμα που προέρχεται από τα φλούδια και τις οινολάσπες του κρασιού, τα στέμφυλα. Διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες, με γλυκάνισο ή χωρίς. Όταν είναι χωρίς γλυκάνισο δεν ‘ασπρίζει’ με την προσθήκη νερού. Πίνεται σε μικρά ποτήρια παγωμένο και συνδυάζεται καλύτερα με γήινους μεζέδες σε αντίθεση με το ούζο που ταιριάζει με θαλασσινούς. Ο παστουρμάς, οι ελιές και τα παστά θεωρούνται ιδανικοί μεζέδες για τσίπουρο.

tsipouro.jpg

Τα συνοδευτικά

Οι μεζέδες του ούζου και του τσίπουρου ιδανικά σερβίρονται σε μικρά πιατάκια για να έχουμε ποικιλία από διαφορετικές γεύσεις και να χωράνε εύκολα σε οποιοδήποτε τραπέζι! Ακολουθούν μερικές ιδέες που υπερέχουν σε γεύση και εμφάνιση:

  • Ρεγγοσαλάτα με πατάτα και κρεμμύδι
  • Τσίρος με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και ελαιόλαδο
  • Καπνιστή πέστροφα με φέτες λεμονιού και δεντρολίβανο
  • Χταπόδι σχάρας, ξυδάτο ή κοκκινιστό σε κομμάτια
  • Κίτρινα τυριά σε κύβους (ειδικά τα πιο αλμυρά)
  • Παστουρμάς σε λεπτές φέτες, πράσινες γεμιστές ελιές
  • Μύδια καθαρισμένα και όστρακα σε ποικιλία
  • Σαρδέλες ψητές με μαϊντανό και ντοματούλα σε κύβους
  • Πιπεριές φλωρίνης ψητές, πιπεριές καυτερές
  • Ντομάτα σε τριαντάφυλλο με χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο
  • Αλείμματα/σαλάτες: τσιροσαλάτα, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, φάβα, τυροκαυτερή, τζατζίκι
  • Γαρίδες ψητές ή σαγανάκι
  • Χωριάτικο λουκάνικο, κρητικό απάκι, λούντζα, σύγκλινο
  • Ελιές διάφορες, πίκλες διάφορες, ντοματίνια, βραστό αυγό, παντζάρι

mezedes.jpg

Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και στο ‘ουζάκι’ μπορούμε να μπερδέψουμε οποιοδήποτε υλικό, είτε κρεατικό, ψαρικό ή σαλατικό. Σημασία έχει να έχουμε ποικιλία από μεζέδες, αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να τους απολαύσουμε και χρόνο για ξεκούραση μετά το ούζο!

Διαβάστε ακόμα