Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Βόλεϋ, μπάσκετ ή κάτι άλλο; Πώς επιλέγω το κατάλληλο άθλημα για το παιδί μου!

Βόλεϋ, μπάσκετ ή κάτι άλλο; Πώς επιλέγω το κατάλληλο άθλημα για το παιδί μου!

Ο αθλητισμός παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή του παιδιού. Του διδάσκει τον υγιή ανταγωνισμό, την ευγενή άμιλλα, τη συνεργασία με τα άλλα παιδιά, το σεβασμό και την προσήλωση στις οδηγίες αλλά και στον στόχο. Βοηθά τόσο στην ανάπτυξη του σώματος αλλά και του νου γι’ αυτό και η αρχαία ρήση δεν είναι καθόλου τυχαία... νους υγιής εν σώματι υγιεί!

Πώς όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας;
Το καλύτερο κριτήριο για να επιλέξετε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σας, είναι να δείτε ποιο άθλημα το κάνει πιο ευτυχισμένο. Η πιο αποτελεσματική τακτική για να το  διαπιστώσετε αυτό είναι η δοκιμή! Αφήστε το να δοκιμάσει (παραπάνω από μία φορές) μερικά αθλήματα και έπειτα, αν η ηλικία του το επιτρέπει, ώστε να μπορεί να έχει γνώμη, ρωτήστε το και αποφασίστε για το άθλημα που θα ακολουθήσει ή αν είναι σε μικρότερη ηλικία παρατηρήστε τις αντιδράσεις του και πράξτε αναλόγως. Εννοείται όμως ότι το άθλημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να ταιριάζει με το ρυθμό της βιολογικής του ανάπτυξης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αθλήματα ανά ηλικία για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.
Αθλήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

2-5 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις δεξιότητες που απαιτούνται  για να παίρνουν μέρος σε ομαδικά αθλήματα, με απαιτητικούς κανόνες και ορολογία. Τα κατάλληλα αθλήματα, είναι το κολύμπι, το τρέξιμο, γενικά αθλήματα και δραστηριότητες που δεν απαιτούν προσήλωση, ανταγωνισμό και ιδιαίτερη συμμετοχή.
 

6-9 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες οι δεξιότητες των παιδιών αυξάνονται τόσο η κίνηση όσο και η προσήλωσή τους είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα. Προτεινόμενα αθλήματα που θα μπορούν να συμμετέχουν είναι: οι πολεμικές τέχνες, το τένις, η ρυθμική γυμναστική, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο.
 

10-12 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες η πολυπλοκότητα στο μηχανισμό των σπορ είναι καλοδεχούμενη. Τα παιδιά μπαίνουν σιγά-σιγά στην εφηβεία και πλέον έχουν επιλέξει τι τους αρέσει και το συνεχίζουν καθώς επίσης δοκιμάζουν και νέα αθλήματα. Καλές επιλογές είναι οτιδήποτε τα ξεκουράζει, τα χαλαρώνει και τα κάνει να εκτονώνονται από το βαρύ πρόγραμμα του σχολείου που ήδη έχει γίνει πιο απαιτητικό στην ηλικία τους.  

Όποιο άθλημα κι αν επιλέξετε, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας σε κάθε του προσπάθεια, γιατί σημασία έχει να διδαχθεί τις αρετές του αθλητισμού που προαναφέραμε και όχι να μάθει ως στόχο τη νίκη έναντι των άλλων.

Επιλέξτε το κατάλληλο άθλημα σήμερα και λάβετε θέσεις! 

Διαβάστε ακόμα