Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Παιχνίδι & παιδί! Δυο φίλοι αχώριστοι…

Η φράση «Τα παιδία παίζει» εκφράζει ακριβώς τη σημασία των δύο λέξεων παιδί και παιχνίδι, εφόσον αυτές οι δύο είναι έννοιες ταυτόσημες. Αν ήταν φίλοι, θα ήταν οι πιο αγαπημένοι και αυτό γιατί το παιδί αναπτύσσεται παίζοντας και τα παιχνίδια εξελίσσονται μέσα από τις ανάγκες των παιδιών.

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα παιδιά;

Η απάντηση που δίνεται από ειδικούς παιδοψυχολόγους και εκπαιδευτικούς είναι πως ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι πάρα πολύ σημαντικός. Διότι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο σωστά σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, πνευματικά, γλωσσικά, κοινωνικά.

1) Κοινωνικοποιούνται πιο ομαλά
Συνεργάζονται, μοιράζονται, διαπραγματεύονται και μαθαίνουν να αναπτύσσουν τις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις. Παράλληλα, αναπτύσσουν και τη γλωσσική τους ικανότητα μέσα από την επικοινωνία με τα άλλα παιδιά.

2) Βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει
Αυτό συμβαίνει διότι μέσα στο παιχνίδι το παιδί θα μιμηθεί ρόλους θα γίνει πειρατής, μάγος, τερατάκι, πριγκίπισσα, μαμά και έτσι θα μάθει να πλάθει ιστορίες που θα φτάσουν το παραμύθι του στο καλύτερο τέλος.

3) Αναπτύσσουν το μυικό σύστημά τους 
Τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο βοηθούν εκτός όλων των προαναφερθέντων και στην ομαλή ανάπτυξη του μυικού συστήματος τους παιδιού. 

4) Εκφράζονται συναισθηματικά
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα παιδιά εκφράζουν επιθυμίες, συναισθήματα όπως χαρά, αγωνία, λύπη, θυμό, ανυπομονησία. Έρχονται αντιμέτωπα με όλα αυτά και μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται.

Ο ρόλος του γονέα
Οι γονείς πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο την ώρα του παιχνιδιού και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να παίζει, να μαθαίνουν μαζί τους κανόνες να γίνονται συμπαίκτες, να ανακαλύπτουν τη χαρά του παιχνιδιού μαζί. Τα οφέλη είναι πολλά και για τους δύο και το κυριότερο είναι ότι η σχέση τους γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.

Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας να είναι πολύ απαιτητικοί όμως αξίζει για όλα τα παραπάνω να βρίσκετε χρόνο και να γίνεστε πάλι παιδί, μαζί με τα παιδιά σας! Μην ξεχνάτε, ένα παιδί που παίζει είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που μεγαλώνει σωστά!  

Τι περιμένετε; Ξεκινήστε το παιχνίδι!

Διαβάστε ακόμα