Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Είναι τα μικρότερα παιδιά τα πιο αδικημένα;

Παιδιά και διακρίσεις από τους γονείς: Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις και αιτίες προέλευσης. Σίγουρα δεν πρέπει να συμβαίνει, ωστόσο σε κάποιες στιγμές της οικογενειακής ζωής είναι αναπόφευκτο. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η στιγμή που έρχεται το πρώτο παιδί στην οικογένεια, τότε όλα είναι πρωτόγνωρα, οι γονείς αλλά και ο υπόλοιπος περίγυρος έχουν ανυπομονησία να το δουν να μεγαλώνει, να περπατάει, να μιλάει όλα είναι καινούργια. Παιχνίδια, ρούχα, βόλτες αλλά και ο γενικός συναγερμός όταν κρυολογήσει για πρώτη φορά  ή παραπονεθεί πως κάπου πονάει!

Στον ερχομό του δεύτερου παιδιού όλα αλλάζουν υπάρχει πια η εμπειρία και από μία άποψη είναι λογικό αλλά από την άλλη είναι και λίγο άδικο να υπάρχει έντονη αντίθεση από το πρώτο. Στην τόσο μικρή ηλικία είναι αδύνατο να το αντιληφθεί το δεύτερο παιδί, ωστόσο κάποια πράγματα εδραιώνονται σαν συμπεριφορές με αποτέλεσμα να έχουν «κατάλοιπα» σε μελλοντικές καταστάσεις. 

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η «αδυναμία» στο πρώτο παιδί μπορεί να φανεί από εκφράσεις που το ίδιο το παιδί έχει υιοθετήσει μέσα από τη στάση των γονιών για παράδειγμα «είμαι μεγαλύτερος», «το είχα πριν από σένα» κ.α Τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς οδηγούν αναπόφευκτα σε μειωμένη αυτοπεποίθηση του δεύτερου παιδιού, σε προβλήματα συμπεριφοράς και σε κλονισμό της σχέσης μεταξύ των αδελφών.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τις ισορροπίες και να μην αφήσουν να υπάρξει αυτό το λανθασμένο κλίμα στην οικογένεια. Πώς;

·         «Μοιράστε» ισότιμα την αγάπη σας ισότιμα σε όλα τα παιδιά σας και δείξτε το έμπρακτα.

·         Σε περιπτώσεις ζήλιας και έντασης κρατήστε το ρόλο του δίκαιου διαιτητή. Σίγουρα δεν πρέπει να δείξετε προτίμηση σε κάποια από τις πλευρές, ακόμα και αν έχει δίκιο. Προτιμήστε να το κάνετε κατ’ ιδίαν.

·         Φροντίστε από την παιδική ηλικία να έχετε ισότιμη στάση γιατί μελλοντικά θα φανεί. Πχ από πολλά παιχνίδια, φωτογραφίες, εξιστορήσεις το παρελθόν θα επιστρέψει και θα φανεί η στάση σας!

Τα παιδιά είναι η απόδειξη της αγάπης του ζευγαριού και αξίζουν την ίση μεταχείριση σας.

Διαβάστε ακόμα