Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Επιχείρηση διάβασμα: Τι κάνουμε όταν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί;

Η ώρα της μελέτης είναι για τους γονείς πολύ σημαντική, για τα παιδιά όμως πολλές φορές είναι ρουτίνα και δύσκολα συγκεντρώνονται για να «τελειώσουν» τα μαθήματά τους.
Η απόσπαση προσοχής, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η παθητικότητα είναι μερικά από τα «συμπτώματα» αυτών των καταστάσεων που λίγο πολύ οι περισσότεροι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν. Υπάρχει τρόπος να δείξετε στα παιδιά σας το δρόμο της σωστής και ευχάριστης μελέτης! Δείτε 6 χρήσιμους τρόπους:

 

1.    Δημιουργήστε μια «ευχάριστη» ρουτίνα. Ο χώρος της μελέτης είναι πολύ βασικός για να προδιαθέτει το παιδί να διαβάζει σωστά και ευχάριστα. Φροντίστε ώστε ο φωτισμός του χώρου να είναι κατάλληλος, να υπάρχει ησυχία και τάξη ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του.

2.    Ξεκούραση για μέγιστες αποδόσεις! Φροντίστε ώστε το παιδί πριν το διάβασμα να είναι ξεκούραστο, να έχει κοιμηθεί και να έχει φάει ώστε να μη νιώθει κουρασμένο και αδύναμο να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του διαβάσματος του.

3.    Ξεκινήστε απ΄ τα δύσκολα! Μια καλή τακτική για αποτελεσματικό διάβασμα είναι να το ωθήσετε να ξεκινάει από τα δύσκολα κεφάλαια- μαθήματα, ώστε να είναι πιο αποδοτικό μας και θα είναι το μυαλό του πιο «καθαρό» και έπειτα να προχωράει στα πιο εύκολα.   

4.    Μουσική, φαγητό, κινητό.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες οι δυσκολίες μεγαλώνουν. Δηλαδή, οι λόγοι απόσπασης της προσοχής του είναι περισσότεροι. Το να έχει το κινητό κοντά του ή τον υπολογιστή σίγουρα δεν βοηθάει να συγκεντρωθεί, η μουσική ωστόσο είναι στους διφορούμενους παράγοντες, αν δείτε ότι βοηθάει το παιδί σας να συγκεντρώνεται περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει να ακούει μουσική διαβάζοντας. Επίσης, το φαγητό μπορεί να το δυσκολεύει γι΄ αυτό είναι καλύτερο να κάνει ένα διάλειμμα για φαγητό και όχι να τρώει παράλληλα με το διάβασμα.

5.    Το μυστικό της λίστας
Μια αποτελεσματική τακτική τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες είναι το να δημιουργήσετε μια λίστα με τα μαθήματα που πρέπει να διαβαστούν και κάθε φορά που τελειώνει το παιδί ένα από αυτά να το διαγράφει από τη λίστα. Αυτόματα αυξάνεται το αίσθημα της ικανοποίησης και της αποτελεσματικότητας και έτσι προχωρά στα επόμενα με περισσότερη καλή διάθεση!

6.    Η επιβράβευση

Το να δείχνουμε έμπρακτα στο παιδί  ότι αναγνωρίζουμε την προσπάθειά του να φέρνει εις πέρας καθημερινά όλες τις δραστηριότητές του είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επιβραβεύστε τα παιδιά, είτε αφήνοντάς τα να παίξουν με το αγαπημένο τους παιχνίδι (στις μικρότερες ηλικίες), είτε να κάνουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

 

6 τρόποι για διάβασμα που παίρνει…. Άριστα!

 

Διαβάστε ακόμα