Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι! 5 tips ψυχραιμίας για γονείς.

Φοιτητική ζωή μια νέα φάση ζωής ξεκινά! Γονείς και παιδιά καλούνται να αλλάξουν συνήθειες, πόσο μάλλον όταν η σχολή φοίτησης είναι μακριά από το σπίτι. Ακολουθούν 5 χρήσιμα tips για γονείς με πρωτοετείς φοιτητές που θα κάνουν την νέα εποχή της οικογένειας πολύ πολύ ευχάριστη!

1.   Μην αγχώνεστε
Αρχικά, στην περίπτωση που το παιδί σας πέρασε εκτός της πόλης κατοικίας σας δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να ανησυχείτε για το πώς θα τα καταφέρει να κρατήσει ένα ολόκληρο σπίτι μόνο του. Τα χρόνια που προηγήθηκαν είναι αρκετά για να έχει αποκτήσει τις κατάλληλες βάσεις, έτσι ώστε σήμερα στα 18-19 του να μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του και να βάλει σε τάξη ένα σπίτι. Η σπουδαία δουλειά σας έχει ήδη συντελεστεί τώρα απλά ήρθε η ώρα να γίνει πράξη.

2.   Αγαπήστε το νέο σας ρόλο
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι πλέον ο ρόλος σας είναι αυτός του πολύ χρήσιμου βοηθού και όχι του ανθρώπου που λύνει εξ ολοκλήρου ένα πρόβλημα που προέκυψε.  Οι αποφάσεις και ο πρώτος  ρόλος πρέπει να δίνεται στα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και με σιγουριά να κάνουν τα επόμενα ανεξάρτητα βήματά τους. Εσείς, είστε οι πολύτιμοι σύμβουλοι που θα τους δώσετε τις απαραίτητες γνώσεις για όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν στη νέα αυτή φάση.

3.   Θυμηθείτε τα δικά σας φοιτητικά χρόνια…
Μια πολλή καλή τακτική για να κρατιέται το μέτρο και να μην ξεφεύγετε και γίνεστε πιεστικοί είναι το να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τα χρόνια που ήσασταν εσείς φοιτητές και πώς ακριβώς θέλατε να σας φέρονται οι δικοί σας γονείς. Αφήστε τους το χώρο που τους αναλογεί, δείτε τα να προοδεύουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα καλά, τα κακά και τα απρόοπτα. Η φοιτητική ζωή μην ξεχνάτε είναι μια καλή προεπισκόπηση της μετέπειτα ζωής τους. Καλό είναι λοιπόν να συνειδητοποιήσουν όλο το εύρος των υποχρεώσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Επίσης, μην παίρνετε το ρόλο του κριτή στα ξενύχτια και τις εξόδους που κάθε φοιτητής θέλει να ζήσει όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και όλα χρειάζονται. Τώρα είναι η στιγμή για να τα ζήσουν με μέτρο βέβαια, γιατί οι σπουδές προέχουν όμως με τις συμβουλές σας και την πάροδο του χρόνου οι ισορροπίες θα βρεθούν σίγουρα. 

4.   Υιοθετήστε τις τακτικές τους
Νέα φάση, νέα εποχή πραγμάτων, νέες ανάγκες. Τα τηλέφωνα αντικαταστάθηκαν από σύντομα μηνύματα στο κινητό και video κλήσεις μέσω υπολογιστή. Συμβαδίστε με τη νέα εποχή και υιοθετήστε τις τακτικές επικοινωνίας των παιδιών, σίγουρα θα τα κάνει να νιώσουν πιο κοντά σας και ότι τα καταλαβαίνετε περισσότερο. Επίσης, το να μαθαίνετε τον κόσμο τους θα βοηθήσει και εσάς να επικοινωνείτε ευκολότερα μαζί τους.

5.   Δώστε απλόχερα τη σκυτάλη
Αυτή η συμβουλή αφορά περισσότερο τους γονείς των οποίων τα παιδιά πέρασαν εντός της πόλης κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμα και στο ίδιο σπίτι η φοιτητική ζωή πρέπει να έχει το δικό της χώρο. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι και τα ξενύχτια θα υπάρξουν, και η ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση, από το να μαγειρέψουν μια συνταγή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, μέχρι το να θέλουν να διακοσμήσουν διαφορετικά το σπίτι ή το δωμάτιό τους γιατί άλλαξαν φάση ζωής και θέλουν να αλλάξουν το περιβάλλον τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαίο να δώσετε τη σκυτάλη και να κάνετε χώρο στο πεδίο της πρωτοβουλίας, ώστε να νιώσουν αυτόνομοι και έτοιμοι να αλλάξουν φάση ζωής.

Καλή διάθεση, συνεννόηση και εμπιστοσύνη είναι τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεστε για να ζήσουν εκείνα καλά και εσείς καλύτερα τη φοιτητική ζωή που ξεκινά.

Διαβάστε ακόμα