Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ηλιακή ακτινοβολία: Προστατευτείτε φυσικά!

Ο ήλιος είναι χαρά και αναζωογόνηση, μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνος όταν δεν είμαστε προσεκτικοί μαζί του. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία μόνο σε ό,τι αφορά το δέρμα μας. Στην πραγματικότητα, εκείνα που πρέπει να προστατεύσουμε, είναι περισσότερα.
Τα μάτια  για παράδειγμα κινδυνεύουν εξίσου από τον ήλιο ενώ η λέξη «ηλίαση» θα έπρεπε και εκείνη να μας απασχολεί σοβαρά. Ας δούμε φυσικούς τρόπους προστασίας από τον ήλιο που μας επιτρέπουν να τον απολαμβάνουμε με ασφάλεια.

Η ώρα

Η ώρα της έκθεσης στον ήλιο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Από τις 12.00 ως τις 18.00 οι ακτίνες του ήλιου είναι στην πιο δυνατή στιγμή τους. Καλό είναι, λοιπό, αυτές τις ώρες να περιορίζεται η έκθεση στον ήλιο και πάντα –ακόμη και για λίγο- να ακολουθούνται «κανόνες» προστασίας.

Η διατροφή

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον ήλιο. Προτιμήστε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής για τα γεύματα της μέρας. Φτιάξτε χυμούς, smoothies και γρανίτες με τα φρούτα του καλοκαιριού και απολαύστε ωμές σαλάτες με τα γεύματά σας.

1. Το λυκοπένιο προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ο ήλιος. Η ντομάτα, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές από τις οποίες θα πάρετε λυκοπένιο.

2. Ακόμη, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.

3. Τέλος, όλα τα καροτενοειδή είναι σύμμαχοί σας στην ηλιακή έκθεση. Καρότα, βερίκοκα, καλαμπόκι, πορτοκάλια δεν θα έπρεπε να λείπουν από τη διατροφή σας τους καλοκαιρινούς μήνες.

ftroutosalata.jpg

Το αντηλιακό

Η χρήση του αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας κατά την έκθεση στον ήλιο. Πριν απ’ όλα πρέπει να επιλέγει κανείς το αντηλιακό που απευθύνεται στις δικές του ανάγκες. Με τον σωστό δείκτη προστασίας και αν είναι δυνατόν αδιάβροχο. Φυσικά, αδιάβροχο αντηλιακό, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανανέωση μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

antiliako.jpg

Τα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα σε όλους. Οι ειδικοί συνιστούν τα γυαλιά ηλίου ακόμη και σε μωρά 12 μηνών και πάνω. Τα γυαλιά πρέπει να διαθέτουν φακούς καλής ποιότητας, ικανούς να προστατεύσουν τα μάτια από την ακτινοβολία UV-A και UV-B.

 

gunaika-kapelo.jpg

Τα ρούχα

Όταν είμαστε στον ήλιο, καλό είναι να φοράμε άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα, φτιαγμένα από υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Τα εφαρμοστά και συνθετικά ρούχα είναι ακατάλληλα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες δερματικές παθήσεις. 

gunaika.jpg

Διαβάστε ακόμα