Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Μια φορά και έναν καιρό... Ο ρόλος του παραμυθιού στην ανάπτυξη των παιδιών.

Δράκοι, πριγκίπισσες, νεράιδες, πριγκιπόπουλα, ιππότες, μάγισσες, είναι όλοι τους πρωταγωνιστές σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους γεγονότα και ιστορίες μοναδικές.  Όλοι μας τους έχουμε συναντήσει, είτε στις διηγήσεις κάποιου αγαπημένου προσώπου, είτε μόνοι μας αργότερα διαβάζοντας ένα… παραμύθι.
Το παραμύθι είναι η πρώτη ευκαιρία του παιδιού να ανοίξει τα δικά του φτερά φαντασίας και να πετάξει σε κόσμους μαγικούς και ονειρικούς.

Ο παιδαγωγικός ρόλος του παραμυθιού είναι μοναδικός, εφόσον μέσα από το παραμύθι τα παιδιά ανακαλύπτουν περισσότερο τον εαυτό τους, τις βαθύτερες επιθυμίες τους και οδηγούνται με ασφάλεια στην ωριμότητα. Ναι μεν ο ρόλος του παραμυθιού είναι ψυχαγωγικός, αλλά πέρα από το να τα διασκεδάσει και να τα συναρπάσει τα βοηθά να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να αντιληφθούν και τα πιο δύσκολα κομμάτια της ζωής.
Μηνύματα όπως ο κίνδυνος, (χιονάτη- μάγισσα, τρία γουρουνάκια- κυνηγός κ.α), η εξαπάτηση, η επαναλαμβανόμενη δυσκολία,  δεν δίνονται τυχαία, ο συνδυασμός ανάλαφρου μηνύματος και σοβαρών καταστάσεων προς λύση, βοηθούν το παιδί να κατανοήσει τη διττή σημασία των καταστάσεων στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Σύμφωνα με τον ταλαντούχο αφηγητή Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και το παραμύθι είναι, ότι το ψέμα σε βοηθά να παρακάμπτεις τις δυσκολίες της ζωής, ενώ το παραμύθι σε ωθεί να τις αντιμετωπίσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, για τα παιδιά σημασία δεν έχει μόνο το παραμύθι αυτό καθαυτό δηλαδή οι λέξεις, οι εικόνες, το κείμενο αλλά και η διαδικασία της αφήγησης. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονιού σε αυτό, που συνήθως είναι ο πρώτος αφηγητής. Αφιερώστε χρόνο στην αφήγηση, καθιερώστε τη δική της μοναδική ώρα για να εντυπωθεί στο μυαλό του, δώστε της σωστό «χρώμα», αντιμετωπίστε τη σαν ζωντανή συμμετοχική διαδικασία, έτσι θα δώσετε στο παιδί να καταλάβει το βαθύτερο νόημα της διαδικασίας του παραμυθιού. 

Παραμύθι VS Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Στις μέρες μας η παραδοσιακή αφήγηση του παραμυθιού έχει παραγκωνιστεί από τις οθόνες των tablet και των υπολογιστών. Τα παιδιά των νεότερων γενιών έχουν εκτεθεί –δυστυχώς- από πολύ νωρίς στις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα τα παραμύθια να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ή να μην προτιμώνται και καθόλου διότι θεωρούνται βαρετά. Η πιο επικίνδυνη επίδραση αυτής της νέας συνήθειας, είναι ότι η φαντασία των παιδιών υπολειτουργεί, δεν μαθαίνουν να δημιουργούν εικόνες γιατί δεν προλαβαίνουν, βομβαρδίζονται από μηνύματα και απομονώνονται σε έναν μοναχικό κόσμο. Προσπαθήστε από νωρίς να εκπαιδεύσετε το παιδί, ώστε να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ενώ παράλληλα είναι καλό να μην εκτίθεται σε υπολογιστές και οθόνες που μειώνουν τα επίπεδα της φαντασίας του.

Επίσης, το παραμύθι έχει θετικό αντίκτυπο και στον αφηγητή πέρα από το παιδί. Δεν είναι λίγες οι φορές που ως ενήλικες, διαβάζοντας ένα παραμύθι στα παιδιά, διακρίνουμε μηνύματα και εντυπωσιαζόμαστε από την πλοκή και το νόημα μιας ιστορίας, σαν να μην την είχαμε διαβάσει ποτέ. Ο Χανς Ντίκμαν γνωστός ψυχολόγος, υποστήριξε πως το παραμύθι αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους ψυχοθεραπείας. Ωθώντας ένα άνθρωπο να διηγηθεί το αγαπημένο του παραμύθι, τα μηνύματα που απορρέουν είναι απολύτως χρήσιμα για τον ψυχισμό και την ιδιοσυγκρασία του, βοηθώντας του ειδικούς να φτάσουν γρηγορότερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Συμπέρασμα; Το παραμύθι είναι ένας κόσμος μαγικός, για όλους! Αφιερώστε χρόνο, αναζητήστε παραμύθια για τα παιδιά σας και βγείτε διπλά κερδισμένοι.

Καλή ανάγνωση!

Διαβάστε ακόμα