Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Όχι όλα στη μαμά! Καταμερισμός εργασίας στο σπίτι.

Μαμά, εργαζόμενη και καλή νοικοκυρά! Τρεις full time δουλειές για έναν άνθρωπο είναι υπερβολικά πολλές και όπως συχνά παρατηρείται στις περισσότερες οικογένειες το βάρος του πολλαπλού ρόλου «πέφτει» στη μαμά. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να το αλλάξουμε και να καταμερίσουμε τις δουλειές- υποχρεώσεις του σπιτιού, ώστε να την ξεκουράσουμε και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι;

H μαμά

1.    Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια
Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να αποδεχθείτε ότι δεν μπορούν να περνάνε όλα από τα χέρια σας και να ζητήσετε βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας.

2.    Φτιάξτε πρόγραμμα
Η λέξη-κλειδί για να προλαβαίνετε όλες τις υποχρεώσεις σας και να μην πελαγώνετε είναι να βάλετε ένα σωστό πρόγραμμα, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους πότε πρέπει να γίνει τι. Καθορίστε τις εργασίες  που πρέπει να γίνουν και εντάξτε τις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Έπειτα όλοι η οικογένεια μαζί θα αποφασίσετε για τον δίκαιο καταμερισμό.

3.    Ποιος κάνει τι
Την ώρα του καταμερισμού λαμβάνουμε υπόψη, ότι όλοι μέσα στο σπίτι έχουν το δικό τους ρόλο και μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
 

Τα παιδιά
Είναι πολύ χρήσιμο από νωρίς να μαθαίνουμε στα παιδιά το νόημα της ανάληψης ευθυνών. Σίγουρα το γεγονός ότι είναι παιδιά σημαίνει πώς οι εργασίες που θα τους αναθέσουμε θα είναι όσο το δυνατόν πιο «ξεκούραστες» και περισσότερο θα αφορούν εκείνα. Για παράδειγμα μπορούμε να τους ζητήσουμε να:

 • Τακτοποιούν μόνα τους τα παιχνίδια τους
 • Βάζουν τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη
 • Τακτοποιούν το σαλόνι μετά το παιχνίδι, φροντίζοντας να βάζουν ξανά στη θέση τους τα ριχτάρια και τα μαξιλάρια.
 • Βοηθούν στο άπλωμα των ρούχων (π.χ. δίνοντας στη μαμά μανταλάκια)
 • Πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη
 • Συμπληρώνουν τη λίστα για το Super market
 • Στρώνουν το κρεβάτι τους
 • Ποτίζουν τα λουλούδια
 • Βάζουν τα ρούχα τους στα συρτάρια
 • Βοηθούν στο μαγείρεμα όσο μπορούν και όσο επιτρέπεται πχ να πλάθουν κουλουράκια μαζί με τη μαμά, να ανακατεύουν το φαγητό όταν χρειάζεται.
   

Ο μπαμπάς
Φυσικά από τη μοιρασιά των σπιτικών εργασιών δεν θα μπορούσε να λείπει ο μπαμπάς.Οι μπαμπάδες συνήθως αναλαμβάνουν τις πιο βαριές δουλειές όπως το κατέβασμα των σκουπιδιών, το καθάρισμα του κήπου, της βεράντας ή του παταριού, τα ψώνια του Super Market, τη λαϊκή.  Βέβαια, μπορούν εύκολα να αναλάβουν κάποιες μέρες το μαγείρεμα με πολύτιμους βοηθούς τα παιδιά ξεκουράζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη μαμά, είτε το διάβασμα των παιδιών και την ώρα του ύπνου!

Όταν υπάρχει καλή διάθεση όλοι μπαίνουν σε πρόγραμμα και ο καταμερισμός γίνεται εύκολος για όλους! 

Διαβάστε ακόμα