Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Κεφάλαιο Πανελλήνιες: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ένα κεφάλαιο δύσκολο και απαιτητικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε την πρόοδο των παιδιών σας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους και να συμβάλλετε ενεργά στην επιτυχία τους; Παρακάτω σας αναφέρουμε 5 απλούς αλλά πολύ χρήσιμους τρόπους.

Αρχικά, είναι σημαντικό οι γονείς να ξεκαθαρίσουν στο δικό τους μυαλό ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι η αρχή και το τέλος της προσωπικής εξέλιξης και προόδου των παιδιών τους. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό  πως ο στόχος είναι ατομικός και αποσκοπεί στην ικανοποίηση των επιθυμιών των παιδιών και όχι των ίδιων. Όπως είναι φυσικό όμως ο γονιός αγωνιά και θέλει το καλύτερο για το παιδί του και έτσι συμπάσχει στο άγχος και στην αγωνία του. Σημασία έχει να τηρούνται τα όρια, ώστε να διατηρείται η ψυχραιμία και στις δύο πλευρές και να προκύψουν έτσι τα επιθυμητά αποτελέσματα.

1.    Μην μεταδίδετε το άγχος και την αγωνία σας στα παιδιά.
Είναι λογικό όπως προείπαμε ως γονείς να θέλετε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα για τα παιδιά σας και είναι φυσικό να αγχώνεστε και εσείς για το αποτέλεσμα.  Όμως, είναι αναγκαίο να μην αφήνετε το άγχος σας να μεταφέρεται στα παιδιά σας. Γι’ αυτό κρατήστε την ψυχραιμία σας και μεταδώστε τους την ηρεμία που χρειάζονται για να αποδώσουν.
Μην αμελείτε να τα παρακινείτε να κάνουν ποιοτικά διαλείμματα και να έχουν δραστηριότητες ακόμα και σε αυτή την πιεστική φάση πχ τρέξιμο, βόλτα στο κοντινό πάρκο για να πάρουν δυνάμεις και να χαλαρώσουν.

2.    Δείξτε τους εμπιστοσύνη
Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά πολύ τα παιδιά να ακούν από εσάς λόγια υποστήριξης και να νιώθουν πως σας έχουν συνοδοιπόρους στην όλη τους προσπάθεια. Μην κάνετε το λάθος να τους φορτώσετε παραπάνω άγχη και σκοτούρες με έμμεσες απειλές και τύψεις του τύπου «αν δεν περάσεις θα…» είναι ότι χειρότερο και σίγουρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά. Από την άλλη, και στην έκφραση της εμπιστοσύνης σας χρειάζεται μέτρο γιατί αν τους δείχνετε ότι είστε σίγουροι για την επιτυχία τους, αυτό μπορεί να τα αγχώσει περισσότερο. «Μέτρον άριστον» και εδώ λοιπόν!

3.    Δημιουργήστε το κατάλληλο κλίμα
Η περίοδος της προετοιμασίας, ειδικά για τις πανελλήνιες, απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες στο σπίτι, για να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για δημιουργικό διάβασμα. Φροντίστε, ώστε να υπάρχει ησυχία και ηρεμία στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, αποφύγετε διαπληκτισμούς και περιττές εντάσεις. Επίσης, εξασφαλίστε όλα τα απαραίτητα για τη σωστή  ενδυνάμωσή τους, ένα  πλήρες και θρεπτικό μενού με πολλές επιλογές που θα τους χαρίσουν διαύγεια και ενέργεια, είναι αναγκαίο.

4.    Η αποτυχία είναι ευκαιρία εξέλιξης και όχι αιτία παραίτησης
Είναι σημαντικό να καθησυχάζετε  τα παιδιά λέγοντάς τους πως ναι μεν ο στόχος είναι η εισαγωγή τους στη σχολή που επιθυμούν, αλλά από την άλλη σε περίπτωση που αποτύχουν δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Δώστε τους εναλλακτικές και δείξτε τους πώς είστε μαζί τους ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

5.    Μπείτε στη θέση τους
Ένας επίσης καλός τρόπος για να να νιώσουν οικεία με τα συναισθήματα τους άγχους και της αγωνίας είναι να επαναφέρετε στη μνήμη σας τη δική σας προετοιμασία για τις εξετάσεις. Συζητήστε μαζί τους, μοιραστείτε τις τακτικές που ακολουθούσατε, χωρίς φυσικά να τους τις επιβάλλετε, δείξτε τους πως όλοι πέρασαν από αυτή τη φάση και όλα πήγαν καλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ενισχύστε το βοηθητικό ρόλο σας ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αφήστε τα παιδιά να έχουν τον πρώτο ρόλο και απλά συνοδεύστε την προσπάθειά τους στηρίζοντάς τα.

Θυμηθείτε: μια αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν σημαίνει απολύτως τίποτα μπροστά στις ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν.

Καλή επιτυχία! 

Διαβάστε ακόμα