Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Παραδοσιακά η μαμά είναι εκείνη που επωμίζεται περισσότερο το ρόλο της τροφού και συνεπώς της φροντίδας απέναντι στα παιδιά. Και ο μπαμπάς; Τι ρόλο έχει;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο ρόλος του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τα μηνύματα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από εκείνον είναι μοναδικής αξίας και σημασίας.

Ας δούμε το σπουδαίο ρόλο του μπαμπά σε καθένα από τα βασικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού. 

Βρεφική ηλικία

Ακόμη και από τη βρεφική ηλικία ο ρόλος του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, η ενασχόλησή του με τα παιδιά τους δίνει πολλά μηνύματα φροντίδας, αγάπης και κυρίως ασφάλειας που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τη ζωή τους με σημαντικά συναισθηματικά εφόδια.

Παιδική ηλικία

Στην παιδική ηλικία το κυριότερο μέσο για να έρθει το παιδί σε επαφή με τους γονείς του είναι το παιχνίδι. Το παιχνίδι με τη μαμά είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι το παιχνίδι με τον μπαμπά. Η μαμά συνήθως εκπαιδεύει, μαθαίνει, δείχνει τον τρόπο ενώ ο μπαμπάς δίνει ώθηση στο παιδί να βρει τον τρόπο ή να τον ανακαλύψουν μαζί. Είναι εκείνος που θα δώσε τη σιγουριά και ταυτόχρονα θα θωρακίσει το παιδί συναισθηματικά. Σαφέστατα ο συνδυασμός των δύο γονιών επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα και ολοκληρώνει το παιδί, με τον καλύτερο τρόπο.

Σχολική ηλικία

Στη φάση της σχολικής ηλικίας η μαμά είναι εκείνη που θα δώσει περισσότερη φροντίδα και προστασία, ενώ ο μπαμπάς μέσα στα δύο παραπάνω θα προσφέρει και την πρόκληση, θα δώσει στο παιδί την προοπτική της παραπέρα σκέψης, της ενθάρρυνσης για πειραματισμό ώστε το παιδί να ανακαλύψει τις δυνατότητές και τις δεξιότητές του. Είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που θα διαβάσει η μαμά το παιδί και πολύ διαφορετικός ο τρόπος του μπαμπά.

Εφηβεία

Στην δύσκολη φάση της εφηβείας ο μπαμπάς έχει το ρόλο του «δασκάλου» θα διδάξει το παιδί να αντιμετωπίζει καταστάσεις μέσα από τη συζήτηση ενώ η μαμά δρα περισσότερο κατευναστικά. Η εφηβεία είναι ως γνωστόν η φάση της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης και εκεί οι δυο γονείς μαζί καλούνται να βρουν το μέτρο, για να διαχειριστούν σωστά τις καταστάσεις.

Γενικότερα, ο μπαμπάς είναι εκείνος που θα αφήσει το παιδί να «δει» τη δύναμή του χωρίς να του λύσει το πρόβλημα εξ’ αρχής ή να του δείξει ξεκάθαρα την τακτική λύσης. Αυτή η διαδικασία προσφέρει στο παιδί δυναμισμό, ενίσχυσή της συναισθηματικής του νοημοσύνης, σιγουριά και ανάγκη για να μαθαίνει νέα πράγματα.  

Σε καμία περίπτωση ο ρόλος της μαμάς δεν παραγκωνίζεται ή αντικαθίσταται, αντ’ αυτού και οι δυο γονείς μαζί συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών, ο καθένας με τον τρόπο του. 

Διαβάστε ακόμα