Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Οργανώστε το πρόγραμμα φαγητού της οικογένειας για όλο τον μήνα και ξενοιάστε

Το να υπάρχει κάθε μέρα ένα νόστιμο, μαγειρεμένο φαγητό για όλα τα μέλη της οικογένειας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν υπάρχουν και μικρά παιδάκια στην οικογένεια, που έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Πρέπει να προβλέψουμε τόσο για τα γεύματα της ημέρας, όσο και για την εξασφάλιση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής που να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Ας δούμε παρακάτω τί μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους μπελάδες και το περιττό στρες γύρω από το θέμα του φαγητού:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το μηνιαίο πρόγραμμα φαγητού

calendar.jpg

Σε ένα λευκό χαρτί φτιάχνουμε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώσουμε τα φαγητά για κάθε μέρα του μήνα, κυρίως για το μεσημεριανό και το βραδινό. Στο πρωινό συνήθως τρώμε κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.

Καλό είναι να αφιερώσουμε την κάθε μέρα της εβδομάδας σε μία κατηγορία φαγητού. Πχ. η Δευτέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη στα όσπρια, η Τρίτη στα ζυμαρικά, η Τετάρτη στα πουλερικά, η Πέμπτη στα λαχανικά, η Παρασκευή στο κρέας και το Σαββατοκύριακο στο ψάρι. Σκοπός είναι ανά εβδομάδα να υπάρχει πάντα μία ποικιλία φαγητών. Μπορούμε να σημειώσουμε και συνοδευτικά σε κάθε γεύμα όπως σαλάτες ή τυρί, ελιές κτλ.

Δευτέρα: φακές, Τρίτη: λαζάνια με λαχανικά, Τετάρτη: κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, Πέμπτη: φασολάκια κ.ο.κ. Τη Δευτέρα με τις φακές μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα και χωριάτικη, σαν συνοδευτικό, ή κάποια άλλη σαλάτα. Με τα φασολάκια την Πέμπτη μπορούμε να σημειώσουμε ένα τυρί φέτα κ.ο.κ.

Το πρόγραμμα το στερεώνουμε στο ψυγείο ή σε κάποιο εμφανές σημείο για να το συμβουλευόμαστε εύκολα ανά πάσα στιγμή.

Συνεχίζουμε αναζητώντας τις συνταγές

sudages.jpg

Κάποιοι μαγειρεύουν χωρίς συνταγή, κάποιοι άλλοι θέλουν να έχουν τα βήματα αναλυτικά μπροστά τους. Όπως και να έχει, πρέπει για κάθε συνταγή να σκεφτούμε τί υλικά χρειάζονται και να τα βάλουμε στη λίστα των αγορών.

Τέλος αγοράζουμε τις απαραίτητες προμήθειες

psonia.jpg

Με μία ματιά στο πρόγραμμα ξέρουμε ότι τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε φακές, καρότα, σέλερι, κρεμμύδια, ξύδι και ό,τι άλλο βάζουμε στη συνταγή μας. Επίσης, πρέπει να προβλέψουμε για ντομάτες, φέτα, ελιές κτλ., για τη σαλάτα. Σε μέρες που έχουμε ένα φαγητό που θέλει προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα όπως τα φασόλια που πρέπει να μουλιάσουν, ή κάποιο κρέας που πρέπει να βγει από την κατάψυξη, επίσης μας υπενθυμίζεται με μία ματιά στο πρόγραμμα.

Φτιάχνουμε τη λίστα μας για το σούπερ μάρκετ ανάλογα. Για τρόφιμα που συντηρούνται για καιρό όπως το ξύδι μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας μία φορά τον μήνα. Για άλλα που κρατάνε λιγότερο όπως τα τυριά μπορούμε να τα βάζουμε στην εβδομαδιαία μας λίστα και για φρέσκα προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι σκόπιμο να τα παίρνουμε κάθε δύο-τρεις μέρες.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εκτός από το να έχουμε ένα νόστιμο φαγητό κάθε μέρα, φτιαγμένο από τα χεράκια μας, να κάνουμε και καλύτερη διαχείριση των υλικών μας ώστε να μην σπαταλάμε ή να μην πετάμε τίποτα.

Αν κάποια στιγμή ξεφύγουμε από το πρόγραμμα απλώς το συνεχίζουμε από την επόμενη μέρα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρουμε ποτέ τί μπορεί να προκύψει το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα!

Διαβάστε ακόμα