Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Σχολείο και άγχος! Πώς θα μάθουμε το παιδί να το αντιμετωπίζει σωστά;

Παιδί και άγχος, ένας συνδυασμός που δεν μοιάζει ταιριαστός κι όμως οι έρευνες δείχνουν ότι το παιδικό άγχος είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και μάλιστα εμφανίζεται στη ζωή των παιδιών από νωρίς. Παρακάτω θα δούμε τις αιτίες αλλά και τις τακτικές που μπορούν οι γονείς να ακολουθήσουν για να μάθουν στα παιδιά να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα αρνητικά συναισθήματα του άγχους.  

Η παιδική ηλικία περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές φάσεις με πολλές εναλλαγές, έτσι δεν είναι δύσκολο το παιδί να αγχωθεί, να νιώσει δηλαδή αντικρουόμενα συναισθήματα και να μην γνωρίζει πως να τα διαχειριστεί.

Μια κλασική κατάσταση εκδήλωσης αγχωτικών συμπεριφορών είναι το σχολείο. Η αλλαγή τάξης ή η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι καταστάσεις που προκαλούν στα παιδιά αγωνία για το νέο που έρχεται στη ζωή τους και πολλές φορές την εκδηλώνουν με άρνηση, κλάμα ή ακόμα και με ψυχοσωματικές αντιδράσεις πχ εμετό, μεταπτώσεις στη διάθεση, πονόκοιλο κ.ά

Αυτές οι αντιδράσεις πρέπει να σας ενεργοποιήσουν κατάλληλα, ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να τα βοηθήσετε και κυρίως να τα εκπαιδεύσετε σωστά για να μάθουν να διαχειρίζονται σιγά σιγά και μόνα τους τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν.

 

Δείξτε του την προσοχή σας & δώστε του το χρόνο που του αξίζει

Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει την αμέριστη συμπαράστασή σας, ότι έχει δηλαδή κάποιον να το καταλαβαίνει και να ασχολείται με το θέμα του. Μην βιάζετε τις καταστάσεις, αφήστε του το χρόνο που χρειάζεται κάντε το να νιώσει πως είναι φυσιολογικό να έχει άγχος αν πχ νιώθει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις νέας του τάξης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να του εκφράζετε την αγάπη σας με την  αγκαλιά και το χάδι σας, θα το ηρεμήσει σίγουρα.

 

Συζητήστε και αποενοχοποιείστε τις αιτίες

Η συζήτηση είναι η Νο1 τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις για να «περικυκλώσουμε» το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο. Ρωτήστε το ή αν αρνηθεί προσπαθήστε να καταλάβετε την αιτία ή τις αιτίες που το αγχώνουν. Αποενοχοποιείστε το πρόβλημα (αν και εφόσον μπορεί να γίνει αυτό), κάντε το δηλαδή να καταλάβει πως είναι λογικό να έχει αναστατωθεί και πώς συμβαίνει σε όλους μας κάτι τέτοιο και όχι μόνο σε εκείνο. Έτσι θα νιώσει συμπαράσταση και κατανόηση, το πρώτο βήμα έχει γίνει.

 

Και αφού ηρεμήσει και νιώσει ότι το καταλαβαίνετε ήρθε η ώρα να του δείξετε τον τρόπο που θα μάθει να αντιμετωπίζει τα αρνητικά του συναισθήματα.

 

Ιεράρχηση των αναγκών

Είναι σημαντικό το παιδί από μικρή ηλικία να μάθει να ιεραρχεί τις ανάγκες που προκύπτουν, δηλαδή να βάζει προτεραιότητες σύμφωνα με τη σπουδαιότητα των καταστάσεων. Αν για παράδειγμα έχει αγχωθεί γιατί η αυριανή γεμάτη ημέρα στο σχολείο συμπίπτει και με άλλες απαιτητικές εξωσχολικές  δραστηριότητες (αθλήματα, ξένες γλώσσες κ.ά) δείξτε του πώς αν ο χρόνος μοιραστεί σωστά όλα μπορούν να γίνουν και φυσικά πάντα πρέπει να υπάρχει χρόνος για παιχνίδι!

 

Εννοείται πως η καλύτερη λύση είναι να επεμβαίνετε στα αρχικά στάδια της ζωής του και να προλαμβάνετε τα γεμάτα προγράμματα με σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Βοηθήστε στην ίση κατανομή των υποχρεώσεων, ώστε πάντα να μένει χρόνος για την δική του αποφόρτιση, είτε αυτό σημαίνει παιχνίδι με φίλους, είτε σημαίνει να πάει στην προπόνηση του αγαπημένου του αθλήματος. 

 

Ενισχύστε το δυναμισμό του

Πέρα από το βαρύ πρόγραμμα στο σχολείο υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να του προκαλέσουν άγχος. Οι σχέσεις με τους καθηγητές και τους συμμαθητές του για παράδειγμα, η γνώμη κάποιου τρίτου πχ συγγενικού προσώπου για την επιλογή του σε μια εξωσχολική δραστηριότητα, που αυτόματα το επηρέασε αρνητικά. Μάθετέ του να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να στηρίζει τις απόψεις και τις επιλογές του. Επίσης, μάθετέ του να λέει και όχι όταν κάτι δεν θέλει να το κάνει και να εκφράζεται ελεύθερα όταν με κάτι δε συμφωνεί.  Έτσι θα δυναμώσει και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Φυσικά εδώ είναι σημαντικό να του μάθετε το διαχωρισμό θάρρους και θράσους.

 

Θετική διάθεση και χαμόγελο

Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν μόνο τρόπο για να μάθουμε στα παιδιά να «ησυχάζουν» το άγχος τους, αυτός σίγουρα θα ήταν να χαμογελούν και να σκέφτονται πως θα τα καταφέρουν ό,τι και να γίνει.  Οι αισιόδοξοι εκ φύσεως άνθρωποι είναι σίγουρα από τους νικητές του παιχνιδιού με το άγχος. Όσο πιο νωρίς το μάθουν τόσο το καλύτερο.

 

Απλά βήματα για ένα πρόβλημα που από νωρίς το συναντάμε και μπορούμε να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά.

Σχολείο και άγχος δύο άσπονδοι φίλοι! Υπάρχει τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να το αντιμετωπίζει σωστά. Δείτε!  

Διαβάστε ακόμα