Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Σχολικός εκφοβισμός: Τι συμβουλεύουμε τα παιδιά μας;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σημειώνει αύξηση, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους γονείς και χρήζει μεγάλης προσοχής. Ωστόσο, ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος και μιας και όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους, έτσι κι αυτό χρειάζεται τη δική του. Ας δούμε παρακάτω χρήσιμους τρόπους αντιμετώπισης:

Αρχικά το πιο σημαντικό στο φαινόμενο αυτό είναι να μπορέσουν οι γονείς να «διαβάσουν» τη συμπεριφορά του παιδιού για να καταλάβουν πως κάτι συμβαίνει, μιας και τις περισσότερες φορές τα παιδιά αποκρύπτουν από τους γονείς το γεγονός.

 

Αν λοιπόν παρατηρήσετε:

·         Μειωμένη διάθεση για το σχολείο

·         Πτώση της μαθησιακής του επίδοσης

·         Ανήσυχη συμπεριφορά ή ακόμα και πιο ακραία δείγματα δηλαδή

·         Σκισμένα τετράδια, ρούχα, απώλεια προσωπικών αντικειμένων, απουσία διάθεσης για παιχνίδι και κοινωνική συναναστροφή, τότε ήρθε η ώρα να λάβετε τα μέτρα σας και να αναζητήσετε  την αιτία όλων αυτών.

 

Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα;

·         Η καλύτερη τακτική είναι η ήρεμη αντιμετώπιση.

·         Αποφύγετε ακραίες αντιδράσεις και δράστε ψύχραιμα. Η δική σας τακτική είναι ένα παράδειγμα για το παιδί σας για το πως θα πρέπει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

·         Αρχικά λοιπόν, συζητήστε με το παιδί σας σε ήρεμους τόνους, εμπνεύστε του την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά που χρειάζεται για να μιλήσει.

·         Υπενθυμίστε του ότι το στηρίζετε και ότι το προστατεύετε και σε ενδεχόμενους νέους κινδύνους δεν θα είναι μόνο του.

·         Δυναμώστε το και δείξτε του τον τρόπο.  Πως δηλαδή θα μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις. Μάθετέ του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να μην αντιδρά παθητικά σε κακές επιρροές. Φυσικά χωρίς να προβεί σε βίαιες πράξεις αλλά να αναφέρει τα περιστατικά στους δασκάλους του και να υπερασπίζεται τον εαυτό του στην πηγή της «κακής συμπεριφοράς».

·         Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά βήματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή σε καταστάσεις που δεν βλέπετε βελτίωση ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε ακόμα