Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τελικά ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα; Τι λέμε στα παιδιά…

Η αγαπημένη περίοδος των παιδιών έφτασε!
Είναι Χριστούγεννα και τα Χριστούγεννα όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό του Άγιου Βασίλη! Ο αγαπημένος ήρωας των γιορτινών ημερών θα ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι του για να μοιράσει δώρα και χαρά στον κόσμο.
Και προκύπτει αναπόφευκτα το ερώτημα:

«Τελικά ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα  ή μήπως να πούμε την αλήθεια στα παιδιά;»

Η παραπάνω ερώτηση φανερώνει ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς που βλέπουν την ανυπομονησία των παιδιών τους στα μάτια και τη γλυκιά προσμονή του καλοσυνάτου παππού με την άσπρη γενειάδα, που φορά την κόκκινη στολή και αφού διαπιστώσει αν ήσουν καλό παιδί,  σε ανταμείβει με δώρα.

Οι απόψεις διίστανται κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προσγειώνουμε απότομα τα παιδιά από το σύννεφο της φαντασιακής φάσης τους, που συνήθως διαρκεί μέχρι τα 6 τους χρόνια.

Μέχρι τα 6 χρόνια τα παιδιά ζουν στο δικό τους μαγικό κόσμο, που οι πριγκίπισσες, οι δράκοι και ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι σίγουρα πραγματικές οντότητες.

Στο πλαίσιο της δύσκολης καθημερινότητας, των πολλαπλών υποχρεώσεων και της πολυπλοκότητας των καταστάσεων είναι σπουδαίο, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά να «χάνονται» στα δικά τους μαγικά μονοπάτια και έτσι να ενισχύουν τη φαντασία τους. Από την άλλη πλευρά η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι είναι καλό τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς να μην πιστεύουν σε ψεύτικα γεγονότα.

Η απόφαση είναι δική σας και λαμβάνεται φυσικά κατά περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με το παιδί, την ηλικία και την αγάπη του στον Άγιο Βασίλη. Αν το παιδάκι αγαπά πολύ το να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, διανύει τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές να «προσγειώσετε» τη φαντασία και τη λαχτάρα του. Αν ωστόσο παρατηρήσετε εξάρτηση από αυτή τη σκέψη καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι χρήσιμο να κάνετε μια όμορφη κουβέντα και να του εξηγήσετε το διαχωρισμό των πραγματικών και των φανταστικών γεγονότων.

 Επίσης, το να ανατρέξετε στη δική σας αντίστοιχη φάση θα βοηθήσει πολύ να ταυτιστούν και να συνειδητοποιήσουν την εξέλιξη αυτής της παιδικής ανάμνησης.    

Η καλύτερη τακτική είναι να αντιδράσετε με τον τρόπο που θα θέλατε να είχαν αντιδράσει οι μεγάλοι όταν ήσασταν εσείς παιδιά!

Ho ho ho!

 

 

Διαβάστε ακόμα