Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τι κάνουμε όταν δε θέλει να πάει στο σχολείο;

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι από τις στιγμές σταθμούς τόσο για το παιδί όσο και για τη μαμά! Ο αποχωρισμός φαντάζει πολύ δύσκολος και για τους δύο και το «Μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο» είναι σύνηθες φαινόμενο την επόμενη  μέρα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το λύσουμε; Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που φέρνουν τη λύση.

 

1.Προσπαθήστε να βρείτε την αιτία.. Ρωτήστε το γιατί δεν θέλει το σχολείο.

Βοηθήστε το να σας εκμυστηρευτεί τι νιώθει, έτσι εύκολα θα μπορέσετε να βρείτε την καλύτερη λύση. Πιθανώς να μην πάρετε σαφείς απαντήσεις, ωστόσο σίγουρα το να σας μιλήσει για το φόβο του θα το κάνει να νιώσει καλύτερα. Επίσης, μια ευθεία ερώτηση θα το κάνει  και το ίδιο να καταλάβει όσο γίνεται αν όντως η αιτία είναι υπαρκτή και σημαντική.

 

2.Εξηγήστε του το ρόλο του σχολείου

Το να αποχωρίζεται το παιδί τη μαμά του, για να πάει στο σχολείο, αυτόματα κατατάσσει το σχολείο στις αρνητικές έννοιες. Για εκείνο είναι οι ώρες που η μαμά το αφήνει μόνο μου. Το να του εξηγήσετε με όμορφο τρόπο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στη μετέπειτα ζωή του (στα μεγαλύτερα παιδάκια) και στα μικρότερα να τους δείξετε πως εκεί θα έχουν τόσα πολλά πράγματα να μάθουν, θα παίξουν, και θα περάσουν όμορφα. Θα τα βοηθήσετε να το δουν με άλλο μάτι.

3.Βρείτε τρόπους να συνηθίσει το χώρο του σχολείου

Συνήθως το παιδί όπως είπαμε συνδυάζει το σχολείο με την αρνητική εικόνα του πρωινού αποχωρισμού. Υπάρχουν τρόποι για να το αλλάξετε αυτό.  Μια καλή τακτική είναι το να συνδέσει την εικόνα του σχολείου με κάτι θετικό, γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε μια ευχάριστη βόλτα πχ στην παιδική χαρά και έπειτα βάλτε στη διαδρομή σας και τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, εξηγώντας του πόσο χρήσιμο είναι και πόσο ωραία πράγματα μπορεί να μάθει εκεί.  Η συνδυαστική σκέψη της βόλτας, του σχολείου και της ευχάριστης κουβέντας σας, θα το βοηθήσουν πολύ.

 

4.Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς και αναζητήστε το λόγο

Αν το παιδί επιμένει και διαπιστώσετε ότι η επιμονή του ξεπερνά τα απλά πείσματα αποχωρισμού με τη μαμά. Ζητήστε τη βοήθεια των δασκάλων, συζητήστε μαζί τους για να εντοπίσετε την αιτία και να οδηγηθείτε πιο σωστά στη λύση του προβλήματος.

5.Ενδιαφερθείτε για το σχολείο και τη σχολική καθημερινότητα του παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώθει την παρουσία σας με όποιο τρόπο γίνεται στο σχολείο. Τέτοιοι τρόποι μπορεί να είναι πχ να συμμετέχετε ενεργά στα ζητήματα του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, ή να αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε την σχολική του καθημερινότητα. Έτσι, νιώθει ότι είστε «μαζί» στη νέα του καθημερινότητα και η μετάβαση γίνεται πιο απλή.

 

Με υπομονή και συζήτηση σίγουρα θα βρείτε την καλύτερη λύση για να ομαλοποιήσετε την καθημερινότητα του παιδιού σας. Λάβετε υπόψιν το χαρακτήρα του παιδιού και «πλησιάστε» το με τον τρόπο που του αρμόζει. Μην ξεχνάτε σε λίγα χρόνια θα συμφωνεί και εκείνο με το συμπέρασμα όλων μας πως..

“Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ΄ αλλάζουμε με τίποτα”!

 

Διαβάστε ακόμα