Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Χαρτζιλίκι & παιδί! Πώς θα το μάθω να το διαχειρίζεται σωστά;

Και ποιος δε θυμάται το πρώτο του χαρτζιλίκι που έγινε παγωτό ή αν ήταν πιο τυχερός πήρε με αυτό το αγαπημένο του παιχνίδι; Χαρτζιλίκι και παιδί ένας συνδυασμός με ιδιαίτερο μήνυμα &  σημειολογία. Πότε πρέπει να ξεκινάει και ποιο είναι το κατάλληλο ποσό του; Λύστε παρακάτω τις απορίες σας.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;
Αρχικά ως κατάλληλη ηλικία ορίζονται συνήθως τα 7 χρόνια. Το παιδί στα επτά έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τη σημασία των χρημάτων, αντιλαμβάνεται την έννοια της ευθύνης και μπορεί να δεχθεί τις χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το τι σημαίνει να έχει δικά του χρήματα και πώς να τα αξιοποιεί καλύτερα.

Ποιο είναι το κατάλληλο ποσό;
Το κατάλληλο ποσό καθορίζεται από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, την ηλικία του παιδιού και από τις ανάγκες που η ηλικία του συνεπάγεται.
Επίσης, είναι σημαντικό πολύ το ποσό να είναι καθορισμένο και σταθερό, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η σωστή διαχείριση θα βοηθήσει να μη μείνει χωρίς χρήματα μιας και είναι καθορισμένο να φτάνει για όλες τις ανάγκες του.

Πώς του μαθαίνουμε να το διαχειρίζεται σωστά;
Η φάση της οικονομικής ενηλικίωσης έρχεται με πρώτο στάδιο το χαρτζιλίκι.
Το ποσό εκείνο που θα δώσει στο παιδί για πρώτη φορά το ρόλο του διαχειριστή χρημάτων. Αυτόματα, οι έννοιες ευθύνη και υπευθυνότητα αποκτούν άλλο νόημα. Μια πολλή καλή τακτική είναι το να εξηγήσετε γιατί του δίνετε χρήματα και ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Αν για παράδειγμα είναι το ποσό για το κολατσιό στο σχολείο ή το ποσό για τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στην εκδρομή ή την απογευματινή βόλτα.
Σημαντικό είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ ανάγκης (χρειάζομαι) και επιθυμίας (θέλω).

Αποταμίευση
Το χαρτζιλίκι είναι το κατάλληλο μέσο για να διδαχθούν τα παιδιά την έννοια και τη σημασία της αποταμίευσης. Εξηγήστε τους πως το ποσό αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, όμως μπορεί να αποτελέσει με σωστή διαχείριση και την αρχή για να ξεκινήσουν την αποταμίευσή τους και έτσι θα μπορούν να θέσουν στόχους για κάτι που επιθυμούν πολύ. Η αποταμίευση μπορεί πιο εύκολα να γίνει και με το χαρτζιλίκι που είθισται να δίνεται στα παιδιά κατά τις γιορτινές περιόδους (Χριστούγεννα, Πάσχα).

Μαζί στα ψώνια!
Επίσης, μια καλή τακτική για να εγκλιματιστούν τα παιδιά με την έννοια των χρημάτων και τη σωστή διαχείρισή τους είναι η ώρα του super market. Εξηγήστε τους φεύγοντας από το σπίτι τη διαδικασία, δηλαδή ότι έχουμε τόσα χρήματα να σπαταλήσουμε και τόσες ανάγκες να καλύψουμε. Φτάνοντας στο super market αφήστε τα βοηθήσουν στο γέμισμα του καλαθιού και μάθετέ τους να ψωνίζουν έξυπνα αυτό μπορεί να γίνει με το να τους μάθετε τις δικλείδες οικονομίες όπως πχ. Τα κουπόνια, τις προσφορές και άλλα μέσα διευκόλυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο ρόλος της διαφήμισης & της αγοραστικής έρευνας
Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν το πραγματικό νόημα μιας διαφήμισης, αναβαθμίζοντας έτσι την κριτική τους σκέψη. Θέστε τους τι ερώτημα βλέποντας μια τηλεοπτική διαφήμιση, αν πιστεύουν όντως ότι το διαφημιζόμενο προϊόν αξίζει για να σπαταλήσουμε τόσα χρήματα και δείξτε τους πως υπάρχουν παρόμοια προϊόντα σε πολύ καλύτερη τιμή που μπορούν να βρουν μέσα από τη διαδικασία της έρευνας.

Απλοί τρόποι για να μάθουμε στα παιδιά τη σημασία του χρήματος και την πραγματική του αξία.  Προσαρμόστε τους στα μέτρα σας! 

Διαβάστε ακόμα