Η παράδοση θέλει την πρώτη ημέρα του χρόνου να κόβουμε τη βασιλόπιτα και ο τυχερός που θα πετύχει το φλουρί θα έχει μια χρονιά γεμάτη καλοτυχία. Το έθιμο -σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση- προήλθε όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας, και ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να τη λεηλατήσει.
Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν τα χρυσαφικά που μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Τελικά, η λεηλασία αποφεύχθηκε και για να γίνει δίκαιη μοιρασιά των αντικειμένων, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι στους οποίους θα τοποθετούνταν τα νομίσματα και τα τιμαλφή. Η μέρα αυτή τιμάται με αυτό τον τρόπο ανήμερα του Αγίου Βασιλείου.
Ας φτιάξουμε μαζί μυρωδάτη βασιλόπιτα με πορτοκάλι!
ΥΛΙΚΑ
-
260 γρ. Πολτό πορτοκαλιού
-
400 γρ. ζάχαρη
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
250.γρ. ελαιόλαδο
-
5 αυγά
-
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
-
1 κ.γ. μαχλέπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Για τον πολτό των πορτοκαλιών θα χρειαστούμε 2-3 πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βράζουμε για μία ώρα. Τα κόβουμε μαζί με τη φλούδα τους και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη (multi).
-
Ανακατεύουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο.
-
Έπειτα, χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και τα ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το μαχλέπι.
-
Τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο ταψί.
-
Βάζουμε (χωρίς ζαβολιές) το τυχερό φλουρί.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μία ώρα τουλάχιστον.
-
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία και για τη συνταγή και για το φλουρί!
photo by: https://goo.gl/fjBVkP