Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Γεμιστό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο!

ΓΕΜΙΣΤΟ ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΜΠΑΤΟΥΔΟ)

Το μπατούδο αποτελεί παραδοσιακό φαγητό της Κυριακής του Πάσχα στα ορεινά, κυρίως, χωριά της Νάξου. Η προετοιμασία ξεκινάει από τη Μεγάλη Πέμπτη με το σφάξιμο του αρνιού. Αρχικά αφήνουν το κρέας να στραγγίξει κι έπειτα το τοποθετούν στο ψυγείο. Την Κυριακή του Πάσχα πρωί πρωί το ετοιμάζουν και το ψήνουν. Παλαιότερα συνήθιζαν να το ψήνουν σε ξυλόφουρνο σε χαμηλή φωτιά.

Υλικά:

1 αρνί ή κατσίκι 6-8 κιλά περίπου

1 κιλό σέφουκλα (σέσκουλα)

1 ματσάκι μάραθος

1 ματσάκι μαϊντανός

1 ματσάκι άνηθος

1 ματσάκι δυόσμος

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα

4 ποτήρια νερό

1 ½ ποτήρια λάδι

½ κούπα βούτυρο Νάξου

Αλάτι, πιπέρι

1 κιλό πατάτες

Χυμός από δύο λεμόνια

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε από το κατσίκι μόνο τα πίσω μπούτια και προσέχουμε να μη φύγει η μεμβράνη που κλείνει το μπροστινό μέρος. Το πλένουμε, το αλείφουμε με χυμό λεμονιού, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ένα ποτήρι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και μόλις μαραθούν ρίχνουμε το 1 ½ ποτήρι νερό. Όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε να πάρει 2-3 βράσεις και να απορροφήσει το νερό. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το κατσίκι με το μείγμα και ράβουμε με βελόνα τη μεμβράνη.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε γύρω από το αρνί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3-4 ώρες περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού. Ενδιάμεσα γυρίζουμε το μπάτουδο για να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνταγής είναι  από το περιοδικό Αθηνόραμα- Umami.

Διαβάστε ακόμα