Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα μυστικά του καλού κοκκινιστού

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι το καλό κοκκινιστό δεν θέλει καν μπαχαρικά γιατί τα υλικά έχουν ό,τι χρειάζεται για μία γεμάτη και μεστή γεύση; Ή ότι δεν είναι καθόλου δύσκολη η παρασκευή του δεδομένου ότι θα τηρήσουμε κάποιους απλούς κανόνες; Δείτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί και ανακαλύψτε μέσα σε δύο λεπτά της ώρας ..τα μυστικά του καλού κοκκινιστού.

Η επιλογή του κρέατος

Είναι προφανές ότι η καλή πρώτη ύλη κάνει και καλό φαγητό. Θα χρειαστούμε λοιπόν ιδανικά κομμάτια κρέατος από μοσχαρίσια σπάλα που έχει αρκετό λίπος και θα γίνει πιο νόστιμο το φαγητό, ή εναλλακτικά και από κιλότο, καπάκι ή ελιά. Το κρέας θα πρέπει να είναι ελαφρώς σιτεμένο για να γίνει πιο μαλακό και τα κομμάτια δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα για να μπορέσουν να ροδίσουν καλά στο τσιγάρισμα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει να κόψουμε εμείς το κρέας στο κατάλληλο μέγεθος πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα. Δείτε πώς μπορείτε να αποκτήσετε φθηνότερα το κατάλληλο μαχαίρι από τα My market.

Το τσιγάρισμα

Το τσιγάρισμα του κρέατος, όταν γίνεται σωστά, έχει τη δυνατότητα να απογειώσει τη γεύση του. Θέλουμε λοιπόν σε αρκετά δυνατή φωτιά να βάλουμε τα κομμάτια από το κρέας εντελώς στεγνά και σε θερμοκρασία δωματίου, έως ότου καραμελώσουν από όλες τις πλευρές. Για τον λόγο αυτό, τα βάζουμε σταδιακά ώστε να έχουν χώρο και όχι όλα μαζί, γιατί έτσι κινδυνεύουμε να κρυώσει το λάδι και να μην πετύχει το καραμέλωμα. Η κρούστα που αποκτά το κρέας το κρατά ζουμερό εσωτερικά και δίνει πολλαπλάσιες διαστάσεις γεύσης στο τελικό αποτέλεσμα.

Λίγα και στοχευμένα υλικά

Αφότου τσιγαριστεί το κρέας, το αφαιρούμε προσωρινά και βάζουμε στο λάδι να ‘μαραθούν’ λίγο τριμμένο καρότο, κρεμμύδι και αν θέλουμε ψιλοκομμένο σέλερι που θα το νοστιμίσει. Αυτή είναι η τέλεια βάση για την μετέπειτα προσθήκη της σάλτσας ντομάτας που δεν θέλουμε ούτε να υπερισχύει στο πιάτο, αλλά ούτε και να είναι υπερφορτωμένη με μπαχαρικά και μυρωδικά που θα αλλοιώσουν τη γεύση της. Μάλιστα, το καρότο με τη γλυκύτητά του θα ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας και έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη.

liga_stoxeumena_ulika.jpg

Το αποτέλεσμα

Στο τέλος του μαγειρέματος θέλουμε το κρέας να είναι μαλακό και όχι στεγνό, και η νοστιμιά του να έχει ‘μεταναστεύσει’ στη σάλτσα. Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτή ούτε πολύ νερουλή αλλά απλή, γευστική και ελαφριά, με ενσωματωμένη την γεύση του κρέατος.

to_apotelesma.jpg

Τα συνοδευτικά

Ένας από τους αγαπημένους τρόπους για να απολαύσουμε το κοκκινιστό είναι στο γιουβέτσι, με κριθαράκι, όμως πρέπει να γνωρίζουμε καλά πώς να διαχειριστούμε τους χρόνους ώστε το φαγητό να μην λασπώσει και ταυτόχρονα να είναι ζουμερό μόλις καθίσουμε για φαγητό.

Αλλά και οι τηγανητές πατάτες είναι ένας αγαπημένος συνδυασμός για το κοκκινιστό τις οποίες μπορούμε να βουτάμε στη σάλτσα μόλις πριν τις φάμε για να παραμένουν τραγανές. Αλλά και τα μακαρόνια ή το ρύζι  δένουν πολύ ωραία με τη σάλτσα του κοκκινιστού και γίνονται σχετικά εύκολα και γρήγορα σε δεύτερο στάδιο.

Τέλος, πολύ εύστοχο είναι το πάντρεμα του κοκκινιστού με τη μελιτζάνα, όπως στο χουνκιάρ μπεγιεντί, ένα πιάτο της πολίτικης κουζίνας με πουρέ μελιτζάνας που αγαπάμε πολύ.

Με λίγα λοιπόν καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φαγητό απαράμιλλης νοστιμιάς που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, ακόμα και τα παιδιά!

Διαβάστε ακόμα