Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα κόκκινα κρασιά και τα μυστικά τους

Το κόκκινο κρασί συχνά το συνδέουμε με το πάθος, την απόλαυση, τη ρομαντική συντροφιά αλλά και το καλό φαγητό. Το προτιμούμε συνήθως  με φαγητά πλούσια σε γεύση και μεστά, απολαμβάνοντας το σε υψηλότερες θερμοκρασίες (15-18 βαθμούς Κελσίου) σε σχέση με το λευκό που το θέλουμε παγωμένο.

kokkino_krasi.jpg

Το κόκκινο κρασί θεωρείται επίσης ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς μας λόγω μίας ουσίας που περιέχει, της ρεσβερατρόλης, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.

Αν σάς αρέσει το κόκκινο κρασί, έχετε πολλούς λόγους να το προτιμάτε στις περιστάσεις που ‘σηκώνουν’ κρασί. Πόσο όμως καλά το γνωρίζετε; Δείτε παρακάτω κάποια βασικά tips γύρω από το κόκκινο κρασί που μπορούν να σάς κατευθύνουν στο να κάνετε τη σωστή επιλογή στις αγορές σας με γνώμονα τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Οι Ποικιλίες των κόκκινων κρασιων

Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιού των κόκκινων κρασιών είναι το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah. Οι τρεις ξένες ποικιλίες χρησιμοποιούνται πολύ στα ελληνικά κρασιά συχνά σε ανάμειξη με μία ελληνική. Υπάρχουν βέβαια χιλιάδες ποικιλίες που είναι δύσκολο να τις ξέρουμε όλες. Τις περισσότερες φορές, μία είναι η ποικιλία που κυριαρχεί σε ένα κρασί σε ποσοστό 40% και πάνω και αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη του γευστικού του χαρακτήρα.

krasia-(2).jpg

Τί μας λέει η ετικέτα ενός κοκκινου κρασιού

Στην ετικέτα, θα δείτε το όνομα του κρασιού και του παραγωγού. Θα δείτε επίσης την περιοχή των αμπελώνων από την οποία προέρχεται, την ποικιλία, κάποια ένδειξη για την προέλευσή του και τον αλκοολικό βαθμό. Πολλά κρασιά στην πίσω ετικέτα έχουν ένα μικρό κειμενάκι που περιγράφει τον χαρακτήρα του κρασιού και έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για γνώστες και μη. Είναι πάντα χρήσιμο αν έχετε λίγο χρόνο να του ρίχνετε μια ματιά.

Οι παραγωγοί είναι αμέτρητοι και αν έχετε δοκιμάσει κρασιά ενός παραγωγού που σάς αρέσει, τότε είναι μόνο λογικό να τον προτιμήσετε σε μία επόμενη αγορά σας.

potiri-kokkino-krasi.jpg

Η περιοχή από την οποία προέρχεται ένα κρασί μάς δίνει στοιχεία για το στυλ του. Εξ’αιτίας των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των ποικιλιών που κυριαρχούν σε μία περιοχή, το κρασί αποκτά μία μοναδική γευστική ταυτότητα που το ξεχωρίζει από άλλα. Για παράδειγμα ένα Ξινόμαυρο από τη Νάουσα μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από ένα Ξινόμαυρο από άλλη περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μάς αρέσει το Ξινόμαυρο από την άλλη περιοχή περισσότερο! Συνήθως όμως, από περιοχές που παραδοσιακά παρήγαγαν κρασί, όπως η Νάουσα, προκύπτουν και πολύ καλά κρασιά.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο αλκοολικός βαθμός μάς λέει αρκετά για το γευστικό στυλ ενός κρασιού. Ένα κρασί με 15% αλκοόλ μάς φαίνεται στο στόμα πιο πλούσιο και λιπαρό από ένα κρασί με 12% που θα το νιώσουμε πιο ελαφρύ. Αν μάς αρέσουν τα πολύ γεμάτα κόκκινα κρασιά, τότε μπορούμε να αναζητήσουμε κρασιά με περισσότερο αλκοόλ. Και το αντίστροφο.

Κάποια κρασιά αναγράφουν τη χρονιά του κρασιού. Αυτή είναι η χρονιά στην οποία έγινε ο τρύγος των σταφυλιών. Αν και τα κόκκινα είναι συνήθως πιο κατάλληλα για παλαίωση απ’ό,τι τα λευκά, δεν επιδέχονται όλα παλαίωση. Καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα γύρω από το θέμα αυτό πριν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα κρασί που ήδη έχει πάνω από 5 χρόνια στην πλάτη του. Οι συνθήκες συντήρησης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παλαίωση.

My wine app!

Όλος ο κόσμος του κρασιού τώρα είναι στο χέρι σου μέσα από το ολοκαίνουργιο app μας που θα σε βοηθήσει να μάθεις όσα δεν ήξερες και να βρίσκεις πάντα αυτό που επιθυμείς!

Μάθε περισσότερα και κατέβασε το app ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα