Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα κορυφαία ελληνικά τυριά και τί πρέπει να γνωρίζουμε για το καθένα

Στην Ελλάδα έχουμε υπέροχα τοπικά τυριά, πολλά από τα οποία είναι ονομαστά και με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Αμέτρητα πιάτα της ελληνικής κουζίνας γίνονται με διάφορα τυριά και σε αυτά οφείλουν συχνά την ιδιαίτερη νοστιμιά τους. Ας δούμε παρακάτω τα πιο διαδεδομένα τυριά στην Ελλάδα, καθώς και λίγα πράγματα για το καθένα:

Η φέτα

Αν κάποιο τυρί χαρακτηρίζει περισσότερο την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αυτό δεν είναι άλλο από τη φέτα! Η φέτα είναι ένα από τα πιο παλιά τυριά με ρίζες έως και στην Αρχαία Ελλάδα. Είναι λευκή, αλμυρή και παράγεται κατά κύριο λόγο με πρόβειο γάλα ή με αιγοπρόβειο, όπου το γίδινο δεν ξεπερνά το 30% του μείγματος. Η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και μπορεί να παραχθεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Τα είδη της φέτας ποικίλουν, συνήθως με βάση τη σκληρότητά της. Είναι ένα τυρί που δικαίως χαίρει της φήμης του και το αναζητούν Έλληνες και ξένοι με το όνομά του σε όλο τον κόσμο.

feta.jpg

Η γραβιέρα

Η γραβιέρα είναι ένα είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού και πήρε το όνομά της από παράφραση της λέξης Gruyère από την ομώνυμη πόλη της Ελβετίας. Παράγεται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί στην Ελλάδα μετά τη φέτα. Κάποιες γραβιέρες είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Νάξου και η γραβιέρα Αγράφων. Την απολαμβάνουμε συνήθως στο τραπέζι ως συνοδευτικό του φαγητού ή σε συνταγές.

graviera.jpg

Το κασέρι

Το κασέρι είναι ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από πρόβειο γάλα ή με ελάχιστο γίδινο στο μείγμα. Είναι επίσης προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και τρώγεται ωμό, ή τριμμένο στα ζυμαρικά, ή σε πίτες όπου χρειάζεται ένα τυρί που να μην λιώνει εντελώς αλλά να διατηρεί την ελαστικότητά του.

kaseri.jpg

Το ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα ανάλαφρο, μαλακό λευκό τυρί που παρασκευάζεται με την προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος η κρέμας γάλακτος σε τυρόγαλα, πρόβειο η κατσικίσιο. Έχει συμπαγή υφή και κυκλοφορεί στην αγορά με φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή. Ενώ μοιάζει με τη μυζήθρα σε όψη και υφή, διαφέρει ως προς τη γεύση. Το ανθότυρο έχει χαμηλό ποσοστό λιπαρών και το απολαμβάνουμε συνήθως στο τραπέζι ή σε συνταγές μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής.

anthotyro-(1).jpg

Η μυζήθρα

Η μυζήθρα είναι ένα τυρί που παίρνει πολλές μορφές: συνήθως είναι υφάλμυρη αλλά τη βρίσκουμε και γλυκιά όπως είναι για παράδειγμα η Κρητική μυζήθρα. Παράγεται με προσθήκη γάλακτος σε τυρόγαλο και οι κύριες μορφές στις οποίες τη βρίσκουμε είναι η χλωρή (φρέσκια) και η ξηρή. Παραλλαγές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, μιας και η μυζήθρα είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό τυρί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα ελληνικά τυριά, γνωστά ή μη, το καθένα με τον δικό του μοναδικό γευστικό χαρακτήρα. Κάποια από αυτά είναι η Φορμαέλα, ένα τυρί που συνήθως τηγανίζεται σε σαγανάκι και η γεύση της είναι αξεπέραστη, το Κατίκι Δομοκού, ένα άσπρο μαλακό τυρί που αλείφεται εύκολα και έχει ντελικάτη γεύση, η Σφέλα που λέγεται και «τυρί της φωτιάς» λόγω της πιπεράτης και δυνατής γεύσης της, και πολλά, πολλά άλλα.

saganaki.jpg

Διαβάστε ακόμα