Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Μπακαλιάρος σκορδαλιά:Φέτος πρωτοτυπήστε!

Για το πώς θα τον επιλέξετε και πώς θα τον ξαρμυρίσετε δείτε εδώ:

http://www.mymarket.gr/I-zoi-mas-kalitera/MyFood/mpakaliaros-tips-gia-xalmyrisma.aspx

25η Μαρτίου και στο τραπέζι μας θα βρεθεί παραδοσιακά ο μπακαλιάρος!

Ως γνωστόν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής μόνο δύο φορές επιτρέπεται το ψάρι, την  Κυριακή των Βαΐων και την 25η  Μαρτίου.

Γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Οι λόγοι είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί και πρακτικοί. Επειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση. Επίσης, το γεγονός ότι είναι οικονομικός τον καθιστούσαν προσιτό σε όλους. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση για τους περισσότερους και σιγά σιγά έγινε έθιμο, να τον καταναλώνουμε ανήμερα της Εθνικής μας επετείου.

Πέρα από τον τηγανιτό με το κουρκούτι και την μυρωδάτη σκορδαλιά ο μπακαλιάρος μπορεί να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή σε πρωτότυπες συνταγές.

Όπως:

Μπακαλιάρος με μέλι και μπαλσάμικο

Θα χρειαστούμε:

·        800 γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος

·        2 κουτ.σούπας μέλι

·        2 κουτ.σούπας μπαλσάμικο

·        4 κουτ.σούπας σουσάμι

·        αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι:

·        1 κούπα αλεύρι

·        1 αβγό

·        1 κουτ.σούπας μέλι

·        λίγες σταγόνες μπαλσάμικο

·        1 κ.γ. μαγιά ξερή

·        ½κ.γ. αλάτι

Ας το φτιάξουμε:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε το αβγό ελαφρά χτυπημένο, το μέλι, το ξύδι και μισή κούπα νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε τα φιλέτα σε μπουκιές, αλευρώνουμε και τα βουτάμε στο κουρκούτι. Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τα κομμάτια, λίγα λίγα κάθε φορά.

Μόλις τηγανιστούν τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Ανακατεύουμε το μέλι με το ξύδι. Απλώνουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η νόστιμη συνταγή είναι από: http://everythingcook.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8751.html

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και μουστάρδα σαν μαγιονέζα

Μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά είναι μισός, τι γίνεται όμως όταν στη συνταγή μπουν υγιεινά και νόστιμα αμύγδαλα και μουστάρδα που μοιάζει με μαγιονέζα; Φτιάξτε την παρακάτω πρωτότυπη συνταγή συνταγή & εντυπωσιάστε εσάς και τους αγαπημένους σας.

Θα χρειαστούμε:

·        3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο

·        1 αβγό

·        2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο

·        2 κουτ. σούπας μουστάρδα

·        ½ κουτ. γλυκού αλάτι

·        2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο

·        1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

·        ½ φλιτζάνι αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Ας το φτιάξουμε:

Χτυπάτε μαζί στο μίξερ το αβγό με το ξίδι και τη μουστάρδα. Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτετε το σκόρδο. Συμπληρώνετε αλάτι και λίγο λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.

Ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε για να πολτοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη σκορδαλιά.

Δοκιμάζετε για αλάτι και ξίδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε.

Η νόστιμη συνταγή είναι από:
http://www.olivemagazine.gr

Διαβάστε ακόμα