Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Ταραμάς: 10 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το αγαπημένο σας υλικό!

Ο ταραμάς έχει συνδεθεί με την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας αλλά και γενικά με την περίοδο της νηστείας μιας και αποτελεί μία από τις δημοφιλείς σαρακοστιανές γεύσεις. Κάποιοι το αποκαλούν το χαβιάρι της Ελλάδας και όχι άδικα μιας και το κύριο συστατικό του είναι το αυγοτάραχο.

Ακολουθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν στον αγαπημένο μας ταραμά:

  • Η ονομασία ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη «tarama» που σημαίνει αυγά ψαριών.
  • Το πιο δημοφιλές ψάρι που χρησιμοποιείται είναι ο κυπρίνος και ακολουθεί ο μπακαλιάρος.
  • Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ο «γνήσιος»  ο κόκκινος είναι στην ουσία σκεύασμα ψαριών που δέχεται προσθήκη χρωστικών για να αποκτήσει το χρώμα του.
  • Ο λευκός είναι πιο ακριβός μιας και περιέχει 100% αυγά ψαριών χωρίς προσθήκες.
  • Ο χρωματισμός έγινε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 όπου οι έμποροι το έκαναν πειραματικά και μιας και είδαν ότι οι πελάτες εντυπωσιάστηκαν κατοχυρώθηκε το κόκκινο χρώμα του.
  • Το αυγοτάραχο, δηλαδή το βασικό συστατικό του, είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, D και επίσης περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο.  Στοιχεία ιδιαίτερα βοηθητικά για τον οργανισμό!
  • Η κατανάλωσή του θέλει προσοχή μιας και είναι πλούσιος σε θερμίδες αλλά και σε αλάτι, έτσι όσοι έχουν θέμα υπέρτασης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  • Η ταραμοσαλάτα είναι η βασική συνταγή που προέρχεται από τον ταραμά και φυσικά συνοδεύεται από τη νόστιμη παραδοσιακή λαγάνα!
  • Η ταραμοσαλάτα έχει fans τόσο στην Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία.
  • Κρεμμύδι, ψωμί, αμύγδαλα, σκόρδο, ξίδι, μαϊντανό είναι μερικά μόνο από τα υλικά που χρησιμοποιούνται ανά την Ελλάδα για την ταραμοσαλάτα.

             Καλή απόλαυση! 

Διαβάστε ακόμα