Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Πώς συντηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά για να παραμένουν φρέσκα;

Εκτός από το ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε εποχής, είναι σημαντικό να ξέρουμε και πώς να συντηρήσουμε το καθένα ώστε να μένει φρέσκο μέχρι τη στιγμή που θα το χρειαστούμε. Ας δούμε μερικές συμβουλές συντήρησης παρακάτω για να έχουμε πάντα φρέσκα υλικά στην κουζίνα μας και …στο peak της ωριμότητάς τους!

Εκτός ψυγείου σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος

Οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα λεμόνια και οι πατάτες συντηρούνται καλύτερα σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο. Οι πατάτες είναι καλό να βρίσκονται σε κάποιο μέρος που αερίζεται καλά. Οι μελιτζάνες μένουν επίσης εκτός ψυγείου αρκεί να τις χρησιμοποιήσουμε μέσα σε 2 ημέρες από την αγορά τους.

bananes.jpg

Μέσα στο ψυγείο

Τα μήλα μαλακώνουν πολύ πιο αργά όταν είναι στο ψυγείο. Για να είναι τραγανά και σφριγηλά θέλουν αρκετή δροσιά.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν καλά στο ψυγείο. Αν τα φυλάξουμε μέσα σε ένα από τα συρτάρια του ψυγείου, που διατηρεί καλά επίπεδα υγρασίας, επεκτείνεται σημαντικά η φρεσκάδα τους.

Τα σπαράγγια μπορούμε να τα τυλίξουμε σε νωπό χαρτί κουζίνας πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Τα καρότα μπαίνουν επίσης στο ψυγείο και τα ξεφλουδίζουμε μόλις πριν τα καταναλώσουμε ή τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια συνταγή.

psugeio.jpg

Οι πλαστικές σακούλες που έχουν μικρές τρυπίτσες είναι πολύ χρήσιμες για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών γιατί αποβάλλουν την περιττή υγρασία. Είναι ιδανικές για κεράσια και φράουλες αλλά και για σταφύλια και φρούτα του δάσους.

Το μαρούλι θα πρέπει να το πλένουμε καλά πριν το βάλουμε στο ψυγείο. Μετά το πλύσιμο στεγνώνουμε τα φύλλα και το τοποθετούμε σε σακούλα μέσα στο ψυγείο με μερικά κομμάτια νωπό χαρτί κουζίνας. Γνωρίστε το καλύτερα στην ειδική ενότητά μας για τα φρέσκα της εποχής!

Στο ψυγείο συντηρούμε επίσης τα φασολάκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα χόρτα και άλλα ανάλογα πράσινα λαχανικά. Αυτό τον καιρό είναι στην εποχή τους τα βλίτα και τα αντίδια που μπορούμε να τα πλύνουμε καλά και να τα τοποθετήσουμε σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε εντός 2 ημερών.

Τα αρωματικά φυτά όπως ο δυόσμος, μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ποτήρι με νερό στο ψυγείο για μερικές μέρες και να αλλάζουμε το νερό καθημερινά. Διαφορετικά, μπορούμε να τα βάζουμε σε μία πλαστική σακούλα αφότου τα έχουμε μουσκέψει κάτω από τη βρύση και τα έχουμε τινάξει ελαφρά στον νιπτήρα.

Σε θερμοκρασία δωματίου

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου (στους 18-21 βαθμούς, όχι 30!) σε ένα σημείο με καλό εξαερισμό. Οι ντομάτες μπορούν να μείνουν επίσης σε θερμοκρασία δωματίου και να τις πλύνουμε μόλις πριν τη χρήση.

thermokrasia-dwmatiou.jpg

Το πεπόνι, όταν είναι ολόκληρο, συντηρείται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν το κόψουμε, ό,τι μείνει το βάζουμε στο ψυγείο σε καθαρή πλαστική σακούλα. Εδώ θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το πολυαγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να ωριμάσουν πριν τα φάμε, όπως τα αχλάδια για παράδειγμα, τα κρατάμε ιδανικά σε μία χάρτινη σακούλα εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Μάθετε περισσότερα για τα φρέσκα της άνοιξης στην ολόφρεσκη ενότητά μας εδώ!

Διαβάστε ακόμα