Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Σπαράγγια: Τροφή & φάρμακο σε 1!

Το σπαράγγι είναι από τους πρωταγωνιστές του Μαρτίου στο καλάθι των φρέσκων και αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» της φύσης. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.

Και ως τρόφιμο και ως φάρμακο συγκεντρώνει μοναδικές ιδιότητες.

Ας τις δούμε παρακάτω:

Το σπαράγγι ως τρόφιμο:

·        Τα σπαράγγια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

·        Υπάρχουν  πάνω από 100 είδη.

·        Καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στην Αμερική , την Ασία, την Ευρώπη, και την Αφρική. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά αυτοφυή είδη σπαραγγιού όπως o Αsparagus officinalis, που βγαίνουν σε άγονες, αμμώδεις περιοχές της Θεσσαλίας, Ιόνιων νησιών και Β. Ελλάδας και οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα και τα συναντάμε στα παράλια, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κεφαλονιά, Κρήτη και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Σπαράγγια στην Ελλάδα βρίσκουμε και στα βουνά της Πελοποννήσου, Β. Ελλάδος, Κρήτη.

·        Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργημένου σπαραγγιού: πράσινα, λευκά και μοβ.
Τα πράσινα καλλιεργημένα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα.

·        Συνταγές: Τα σπαράγγια μπορούμε να τα γευτούμε στον ατμό, στο τηγάνι, βραστά, ακόμη και ψητά. Σε σαλάτες, μακαρονάδες, τάρτες, πίτες, ομελέτες κ.α

·        Συντήρηση: Για να τα συντηρήσετε σωστά τυλίξτε τα με χαρτί κουζίνας βάλτε τα σε χάρτινη σακούλα και αποθηκεύστε τα ψηλά στο ψυγείο. 

Το σπαράγγι ως φάρμακο:

Τα σπαράγγια πέρα από νόστιμη τροφή αποτελούν και ένα φυσικό φάρμακο!

Συγκεκριμένα έχουν:

·        Διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως B, C, E, καροτένιο, οι  οποίες  εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν  επίσης και  ισχυρή αντικαρκινική δράση.

·        Η θερμιδική αξία τους θεωρείται χαμηλή περίπου 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού.

·        Τα σπαράγγια ωφελούν την καρδιά, τα νεφρά, το ουροποιητικό σύστημα αποτοξινώνοντας τον οργανισμό και «καθαρίζοντάς» τον φυσικά.

Αξιοποιήστε αυτό τον υπέροχο θησαυρό της φύσης και απολαύστε τόσο τη γεύση όσο και τις ευεργετικές ιδιότητές του. 

Διαβάστε ακόμα