Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Κρήτη: Ένας επίγειος παράδεισος σε 4 νομούς.

Κρήτη

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Η θέση της πάγια στο σταύρωμα τριών ηπείρων, πέντε θαλασσών. Ηλιόλουστη, εύφορη γη, γενέτειρα του περίλαμπρου Μινωικού πολιτισμού, πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη αλλά και του βασιλιά των Θεών – του Δία.

Χώρα περίσσια πλούσια, θαλασσόζωστη και πανώρια κατά τον Όμηρο, σταυροδρόμι ανέκαθεν πολιτισμών, αγαθών και ιδεών, η Κρήτη αποτέλεσε ανά τους αιώνες το αντικείμενο πόθου για δεκάδες επίδοξους κατακτητές που ζήλεψαν τα κάλλη της.

 Η Κρήτη φημίζεται για τις ομορφιές της: θεόρατα βουνά με άγρια φαράγγια, καρπερά οροπέδια και χαοτικά σπήλαια, απέραντες κοιλάδες σπαρμένες ελιά και άμπελο, αρχέγονα δάση και εξωτικές ακρογιαλιές!  Τόπος αντιθέσεων με σπάνια οικοσυστήματα σε αέναη εναλλαγή από αλπικά σε εξωτικά και βιοποικιλότητα ανάλογη με μιας ολόκληρης ηπείρου. 

Πώς θα πάτε

Με πλοίο
Η Κρήτη έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα λιμάνια: Πειραιά, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ανάφη, Χάλκη, Ικαρία, Ίο, Κάρπαθο, Κάσο, Κω, Κύθηρα, Λήμνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σητεία, Μυτιλήνη και Θήρα (Σαντορίνη), μέσω των εταιρειών: Minoan Lines, Anek Lines, Κ/Ξ Anek Super Fast, Aegeon Pelagos, Hellenic Seaways και Sea Jets.

Με αεροπλάνο
Η Κρήτη διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια στα Χανιά και στο Ηράκλειο, από τα οποία εκτελούνται τακτικές πτήσεις προς την υπόλοιπη Ελλάδα και προς ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης υπάρχει και το αεροδρόμιο της Σητείας από το οποίο εκτελούνται πτήσεις σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα.
Κατά τη θερινή περίοδο πραγματοποιούνται πολλές πτήσεις charter από και προς πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Παραλίες που θα σας μαγέψουν
Στον νομό Χανίων ξεχωρίζει ο Μπάλος ακολουθούν τα εξωτικά Φαλάσαρνα τα οποία θεωρούνται μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Στο Ηράκλειο τα φώτα τραβούν τα Μάλια και η Χερσόνησος. Το Βάι είναι πόλος έλξης των τουριστών από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν το εξωτικό φοινικόδασος, ξεχωρίζουν επίσης οι παραλίες στην Ελούντα και γύρω από τον Άγιο Νικόλαο. Μοναδικής ομορφιάς είναι το  Ελαφονήσι ενώ η μεγαλύτερη παραλία της Κρήτης βρίσκεται έξω από το Ρέθυμνο με μήκος 12χλμ. Η Επισκοπή και ο Πετρές έχουν φανατικό νεανικό κοινό. Στον νότο ξεχωρίζουν η εξωτική παραλία Πρέβελη, του Πλακιά, ο Άγιος Παύλος με τους θεόρατους αμμόλοφους, οι Λίγκρες, και η Τριόπετρα.

Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε
Οι λάτρεις τόσο του βουνού όσο και της θάλασσας στην Κρήτη θα νιώσουν την πλήρη ευχαρίστηση.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες είναι το mountain biking στους πρόποδες του Ψηλορείτη, πεζοπορία στο μαγευτικό Φαράγγι της Σαμαριάς, επίσκεψη στο Φοινικόδασος, περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε εκπαιδευτικές ημερίδες με θέμα τη Μεσογειακή διατροφή, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ξακουστού σε όλο τον κόσμο κρητικού ελαιόλαδου.
Πάρτε πληροφορίες εδώ: http://www.destinationcrete.gr/el/activities-and-tours/activities-land/secrets-of-the-olive-orchad

Γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε
Η κρητική παραδοσιακή κουζίνα θεωρείται μία από της πιο υγιεινές του κόσμου και ναυαρχίδα της μεσογειακής διατροφής.
Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των κρητικών βουνών αποτελούν τη βάση για το θαύμα της κρητικής κουζίνας.
Η κρητική διατροφή αναγνωρίζεται σήμερα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης μεσογειακής διατροφής, η οποία έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά σε συνδυασμό με τη χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στη μακροζωία και την ευζωία.

Στις γεύσεις που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οι ελιές, η τσικουδιά, η γραβιέρα, το απάκι, το αντικριστό, το γαμοπίλαφο, οι χοχλιοί, ο ντάκος και τα μυρωδάτα ντολμαδάκια.

Ας κλείσουμε την περιγραφική μας περιήγηση με μια μαντινάδα:

Κρήτη ηλιόλουστο νησί με τσι ακρογιαλιές σου
όλος ο κόσμος χαίρεται σαν βλέπει τσ' ομορφιές σου!

Καλά να περάσετε όσοι επιλέξετε την Κρήτη για τις διακοπές σας. 

Διαβάστε ακόμα