Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Απόκριες στην Ελλάδα μας! Μάθετε για τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.

Οι Απόκριες είναι το διάστημα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή την έναρξη της Σαρακοστής. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Απόκριες, γιατί απέχουμε από το κρέας. Στην Ελλάδα τα ήθη και τα έθιμα κατά τη διάρκεια των Αποκρεών είναι μοναδικά, προσελκύοντας τουρισμό τόσο εγχώριο όσο και από το εξωτερικό. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο ξακουστά από αυτά.

Νάξος - Οι Κουδουνάτοι & οι Φουστανελάτοι

Στην όμορφη Νάξο τις Απόκριες ξεχύνονται στο δρόμο νέοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με προσωπίδες, κάπες και κουκούλες και κρεμασμένα κουδούνια γύρω τους. Χορεύουν και τριγυρνούν στο νησί κάνοντας εορταστική φασαρία. Την Καθαρά Δευτέρα στους δρόμους βγαίνουν οι Φουστανελάτοι, είναι νέοι χωρίς μάσκες με γιορτινές φορεσιές και παίζουν όμορφες μελωδίες με το βιολί.

Θήβα - Ο βλάχικος γάμος

Την Καθαρά Δευτέρα στη Θήβα συνηθίζεται να γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Το έθιμο κρατά από το 1830, αφού απελευθερώθηκαν οι ορεινές περιοχές. Γίνεται αναπαράσταση της γαμήλιας πομπής με παραδοσιακή μουσική νταούλια και πίπιζες και οι εορτασμοί κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

Λιβαδειά - Γαϊτανάκι

Το Γαϊτανάκι είναι ένα από τα πολύ ξακουστά έθιμα της Αποκριάς στην πόλη της Λιβαδειάς και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στην ουσία πρόκειται για ένα γιορτινό χορό, χρειάζονται 13 άτομα ένας μεγάλος στύλος και 12 μακριές πολύχρωμες κορδέλες, τα γαϊτάνια. Ο ένας κρατά το στύλο και οι υπόλοιποι 12 χορεύοντας πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο. Ο χορός τελειώνει όταν οι κορδέλες τυλιχτούν.

Γαλαξίδι - Αλευροπόλεμος

Στην αρχή του  Τριωδίου, οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου μεταμφιέζονται και γλεντούν με κάθε ευκαιρία. Την Καθαρά Δευτέρα τηρείται το έθιμο του αλευροπόλεμου. Το έθιμο κρατά κοντά 200 χρόνια.

Παλαιότερα, συνήθιζαν οι Γαλαξιδιώτες σχημάτιζαν δύο κύκλους ένας για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και ακολουθούσε «πόλεμος» με αλεύρι. Σήμερα ο κύκλος είναι ενιαίος και εκτός από αλεύρι χρησιμοποιούνται και το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Το κέφι παραμένει αμείωτο και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί με άφθονο κρασί και παραδοσιακά φαγητά. Το έθιμο του αλευροπόλεμου προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Όπου κι αν βρεθείτε απολαύστε τα υπέροχα αποκριάτικα έθιμα της περιοχής.

Καλές Απόκριες! 

 

Διαβάστε ακόμα