Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα μας!

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας που τιμά η χώρα μας. Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα εξωκλήσια κατακλύζονται από πιστούς σε όλη την Ελλάδα. Κάθε τόπος, μάλιστα, τιμά αλλιώς αυτή τη μοναδική μέρα.

Ας δούμε τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα.

Πάρος
Η Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά της Πάρου είναι ναός σύμβολο της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ανήμερα της γιορτής οι πιστοί προσέρχονται στον ναό για να προσκυνήσουν αλλά και για να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Το έθιμο θέλει πολλούς από αυτούς να καταφθάνουν με καΐκια στο λιμάνι της Νάουσας κρατώντας αναμμένα δαδιά.

Νίσυρος

Η Νίσυρος γιορτάζει από τις 6 Αυγούστου με τις μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες να μένουν 9 μέρες στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής. Όλες αυτές τις μέρες η νηστεία τους είναι αυστηρή ενώ καθημερινά κάνουν 300 μετάνοιες. Ανήμερα της γιορτής οι Εννιαμερίτισσες προπορεύονται της πομπής όπου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας, κρατώντας δίσκους με κόλλυβα.

Πάτμος

Έθιμο με βυζαντινές καταβολές αυτό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Πάτμο. Στο μοναστήρι της Αποκάλυψης οι μοναχοί περιφέρουν τον επιτάφιο της Παναγίας. Ατμόσφαιρα κατανυκτική με τους πιστούς να ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου κρατώντας αναμμένα κεριά.

Χίος

Το Πυργί είναι ένα πανέμορφο μαστιχοχώρι της Χίου. Κάθε Δεκαπενταύγουστο μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας, πραγματοποιείται ένα πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Ο παραδοσιακός Πυργούσικος χορός, καλεί όλους τους παρευρισκόμενους στο γλέντι. 

Κάρπαθος

Έθιμο που θέλει τους πιστούς να πενθούν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο Κάτω Χορός σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και σε ρυθμό αργόσυρτο ξεκινά με τις γυναίκες που φορούν την παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου. Ο Κάτω Χορός κρατά ώρες και σ’ αυτόν συμμετέχουν και οι άνδρες φορώντας βασιλικό στο πέτο τους.

Γιορτάστε αυτή την υπέροχη ημέρα με τους αγαπημένους σας.

Χρόνια πολλά! 

Διαβάστε ακόμα