Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Tα έθιμα της Αποκριάς ανά την Ελλάδα!

Οι Απόκριες είναι η γιορτινή περίοδος με τα πιο παράξενα και αστεία έθιμα που αναβιώνουν στην Ελλάδα! Είναι η εποχή για αστεία πειράγματα, γλέντι, τραγούδι και χορό χωρίς όρια. Ας δούμε κάποια από τα πιο δημοφιλή έθιμα σε περιοχές της Ελλάδας με πραγματικά αποκριάτικο κλίμα:

ΠΑΤΡΑ

Βασίλισσα του Καρναβαλιού είναι κάθε χρόνο η Πάτρα με το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας που προσελκύει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δύο μεγάλες παρελάσεις των αρμάτων που συχνά αναπαριστούν και σατιρίζουν καταστάσεις και φιγούρες της εποχής μας. Η πόλη σφύζει από καρναβαλιστές και το ξεφάντωμα διαρκεί όσο πουθενά αλλού. Ένα από τα πιο γνωστά πατρινά έθιμα είναι τα Μπουρμπούλια, όπου γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο κρύβοντας τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα τους για να έχουν εκείνες την επιλογή του καβαλιέρου τους στους απογευματινούς χορούς.

patra.jpg

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τα Ιωάννινα είναι γνωστά για το έθιμο της Τζαμάλας. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι κάτοικοι ανάβουν σε όλη την πόλη 67 μεγάλες φωτιές που καίνε μεγαλόπρεπα φωτίζοντας κάθε γειτονιά της πόλης μέχρι και το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Το έθιμο αποτελεί μία ιεροτελεστία εξαγνισμού και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η φωτιά έχει την ιδιότητα να διώχνει το κακό. Η γιορτή συνοδεύεται από αχνιστή φασολάδα και τα πειράγματα μεταξύ των Γιαννιωτών δίνουν και παίρνουν.

ΚΟΖΑΝΗ

Παρόμοιο είναι και στην Κοζάνη το έθιμο του Φανού. Αμέτρητοι φανοί ανάβουν σε όλη την πόλη μέχρι το πρωί και λαϊκοί οργανοπαίκτες και μπάντες γεμίζουν με μελωδίες την ατμόσφαιρα. Στην αρχή ακούγονται τραγούδια για τον έρωτα και την αγάπη ενώ στη συνέχεια καθώς προχωράει η βραδιά τα τραγούδια γίνονται όλο και πιο τολμηρά διακωμωδώντας άντρες και γυναίκες.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη είναι ξακουστό το καρναβάλι της Αγιάσου. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών, μασκαράδες κυκλοφορούν στα καφενεία και στην αγορά τραγουδώντας περιπαικτικά τραγούδια, χορεύοντας και διασκεδάζοντας σε απόλυτα εορταστικό κλίμα. Την Κυριακή της Αποκριάς μαζεύονται στην κάτω πλατεία του χωριού, την Καρυά, και οι μασκαράδες εκφωνούν σάτιρες στην Αγιασώτικη τοπική διάλεκτο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Στη Θεσσαλονίκη αναβιώνουν σε όλη την πόλη πλήθος από έθιμα της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από το μεγάλο καρναβάλι της πόλης, κάθε δήμος οργανώνει αποκριάτικες δραστηριότητες που κάνει τους Θεσσαλονικείς να συρρέουν στους δρόμους της πόλης κατά εκατοντάδες.

thessaloniki.jpg

Στην Αθήνα η καρδιά των Αποκριών χτυπά στην Πλάκα. Παραδοσιακά το γλέντι ξεκινούσε από την συνοικία του Ψυρρή και κατέληγε στην Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρίας. Σήμερα, στα στενά της Πλάκας μαζεύονται πλήθη από μασκαράδες με τις καραμούζες τους, ρόπαλα, χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες, και Μουσεία και καταστήματα διοργανώνουν εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος που προσελκύουν μικρούς και μεγάλους.

Αυτές τις Απόκριες, απολαύστε τα αποκριάτικα έθιμα και το υπέροχο εορταστικό κλίμα όπου κι αν βρεθείτε.

Διαβάστε ακόμα