Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα έθιμα του Πάσχα! Ποια γνωρίζετε;

Το Πάσχα, είναι εδώ και κάθε γωνιά της χώρας μας θα μοσχοβολήσει με μοναδικά ήθη και έθιμα! Οι μπότηδες στην Κέρκυρα, τα αερόστατα στο Λεωνίδιο και το έθιμο της κούνιας στην Κύθνο είναι μόνο μερικά από τα πιο διαδεδομένα.

Ας δούμε περισσότερα:

Κέρκυρα

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα ξεκινά με το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ γύρω στις 11.00 π.μ. γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των "Μπότηδων". Το συγκεκριμένο έθιμο, κρατά από την εποχή των Ενετών και μαγνητίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μάθετε περισσότερα για το Κερκυραϊκό Πάσχα εδώ: https://goo.gl/Bt1kOE

Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιο  η νύχτα της Ανάστασης γίνεται μέρα από το φως των πολύχρωμων και φωτεινών αερόστατων που οι νέοι έχουν φτιάξει τις προηγούμενες μέρες. Η ατμόσφαιρα γίνεται απόλυτα γιορτινή και σκορπά παντού το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Χίος

Η παγκοσμίου φήμης παράδοση του ρουκετοπόλεμου συμβαίνει στο Βροντάδο της Χίου. Το έθιμο των ρουκετών έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Μάθε περισσότερα για το έθιμο και το Πάσχα στη Χίο εδώ: www.chios.gr

Κύθνος

Το πασχαλινό έθιμο της κούνιας είναι ξακουστό στο όμορφο νησί της Κύθνου.

Πραγματοποιείται ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα και ήταν ένας τρόπος για να δείξουν τα παλικάρια το ενδιαφέρον τους στις αδέσμευτες κοπέλες. Έτσι, στήνανε κούνιες στην κεντρική πλατεία μπροστά από την εκκλησία, κι εκεί πήγαιναν τα αδέσμευτα παλικάρια και κούναγαν τις κοπέλες για να κάνουν το πρώτο βήμα και φυσικά να καταλήξουν και στο γάμο.. Σήμερα, που το έθιμο αναβιώνει, στήνεται μια μεγάλη κούνια έξω από την εκκλησία και κουνιαρίζονται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές!

Αμφίκλεια

Στην Αμφίκλεια τηρούν το έθιμο της παρέας, αφού ψήνουν από πολύ παλιά όλοι μαζί τα αρνιά τους παρατεταγμένα, αφού έχουν από βραδύς φτιάξει τους λάκκους για το ψήσιμο. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή , προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκόμενους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Χανιά

Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο, που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας, και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε. Συνήθως το κάψιμο του Ιούδα «συνοδεύεται» από βεγγαλικά.

Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στην ορεινή περιοχή του χωριού Ασή Γωνιά αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούν τα κοπάδια τους στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, τα αρμέγουν, και μοιράζουν το γάλα τους σε όσους βρεθούν εκεί. Το έθιμο τηρείται με ευλάβεια από όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς η παράδοση και οι διάφορες δοξασίες θέλουν όσους δεν κατεβάσουν τα πρόβατα τους να βρίσκονται σε δυσμένεια από τον Άγιο.

Info by: https://bit.ly/2EaG2e5

Καλό Πάσχα όπου κι αν βρεθείτε! 

Διαβάστε ακόμα