Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Λιτόχωρο Πιερίας: Μια γιορτινή απόδραση σκέτη απόλαυση!

Λιτόχωρο Πιερίας η έξυπνη επιλογή για όσους αγαπούν το βουνό αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη θάλασσα! Το Λιτόχωρο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινές και πιο μακρινές βόλτες στα καλύτερα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Απλώνεται σε μια πλαγιά, στους πρόποδες του Oλύμπου σε 300 υψόμετρο, η οποία «σβήνει» ομαλά στη θάλασσα, με μεγάλες, ωραίες παραλίες, μήκους 70 χλμ. Ακριβώς στο πλάι κυλάει ο ποταμός Eνιπέας, ξεπροβάλλοντας από ένα πανέμορφο φαράγγι, και βέβαια από πάνω δεσπόζουν ο «βασιλιάς» Όλυμπος και ο Εθνικός Δρυμός. Ο νομός Πιερίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μοναδικότητας της Ελλάδας μας που συνδυάζει τις ορεινές ομορφιές με τις παραθαλάσσιες

Το Λιτόχωρο, είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Πιερίας (μετά την πρωτεύουσα Κατερίνη) και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να γνωρίσετε τον Ολυμπο. Αριθμεί περίπου 7.000 κατοίκους και απέχει 92 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 420 χλμ. από τη Αθήνα.

Το σημερινό Λιτόχωρο έχει εξαπλωθεί γύρω από τον παλαιό οικισμό, που υφίσταται προ του 1923. Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Εκεί μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στα στενά σοκάκια με τα χαρακτηριστικά μακεδονίτικα σπίτια. Είναι συνήθως διώροφα, με τοξωτά, ξύλινα υπέρθυρα και ξύλινες αυλόπορτες με δίριχτες στέγες και μεγάλους χώρους υποδοχής, στους οποίους ακόμα και σήμερα εξελίσσεται η κοινωνική ζωή της οικογένειας. Δεν λείπουν ωστόσο και τα νεοκλασικά, λιγοστά μεν, αλλά σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, τα οποία ανήκαν κυρίως σε Λιτοχωρίτες ναυτικούς, που θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους την αίγλη των μεγάλων μεσογειακών λιμανιών.

Με ορμητήριο το Λιτόχωρο, μπορείτε να επισκεφτείτε το ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα. Είναι μια υπέροχη και εύκολη βόλτα, για την οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Με τα πόδια φτάνετε σε 10 λεπτά στην είσοδο του φαραγγιού και περπατάτε όσο θέλετε. Το Δίον, η «πόλη του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Mακεδόνων, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Oλύμπου και αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο με διεθνή ακτινοβολία.  Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα πολύ όμορφο και τουριστικό χωριό, που μετράει τέσσερις αιώνες ζωής και αξίζει να επισκεφθείτε. Τέλος, το Λιτόχωρο θα σας ανταμείψει και γαστριμαργικά μιας και τα ντόπια κρέατα αλλά και τα φρέσκα ψάρια είναι στους πρωταγωνιστές της περιοχής!

Οι γιορτινές προσφορές στους παραδοσιακούς ξενώνες και στα ξενοδοχεία της περιοχής θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το κατάλληλο για εσάς.

Πηγή: https://goo.gl/5m2wrh

 

 

 

Διαβάστε ακόμα