Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Γνωρίζετε το έθιμο του βασιλικού για την ημέρα του Σταυρού;

Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 του Σεπτέμβρη είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας. Η παράδοση θέλει να πηγαίνουμε τον βασιλικό μας στην εκκλησία αλλά και να παίρνουμε από εκεί ένα κομμάτι βασιλικού. Γνωρίζετε πού έχει τις ρίζες του αυτό το έθιμο;

Το έθιμο του βασιλικού για την ημέρα της γιορτής του Σταυρού

Η εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι οι Χριστιανοί έθαψαν τον Τίμιο Σταυρό για να μην λεηλατηθεί από τους ειδωλολάτρες. Κατά την επικράτηση του Χριστιανισμού, η Αγία Ελένη αναζήτησε τον Τίμιο Σταυρό προκειμένου να στηθεί μέσα στην εκκλησία στα Ιεροσόλυμα για να τον προσκυνούν οι πιστοί. Κανένας όμως δεν ήξερε πού είναι θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός αφού εκείνοι που τον είχαν θάψει είχαν πεθάνει παίρνοντας το μυστικό μαζί τους. Μετά από πολλές μάταιες ανασκαφές, ο Τίμιος Σταυρός βρέθηκε από την ίδια την Αγία Ελένη κατά λάθος. Καθώς εκείνη βάδιζε, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια όμορφη μυρωδιά πλημμύρισε τον αέρα. Σκάβοντας από κάτω βρέθηκε κρυμμένος ο Τίμιος Σταυρός. Κάπως έτσι, ανήμερα του εορτασμού της ύψωσής του, μοιράζεται στις εκκλησιές βασιλικός και οι πιστοί αφήνουν εκεί τους δικούς τους βασιλικούς.

Τα είδη του βασιλικού και η ευημερία του

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Κάθε μπαλκόνι έχει τουλάχιστον από έναν. Οι ποικιλίες του βασιλικού είναι περισσότερες από 500. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο πλατύφυλλος, ο κατσαρός, ο σγουρός, ο μεγαλόφυλλος, ο μικρόφυλλος και ο σαραντάφυλλος. Διατηρούνται σε γλάστρες, φυτεύονται σε ζαρτινιέρες και παρτέρια… και είναι εκεί για να ομορφαίνουν τη ζωή μας. Χρήσιμοι στη μεσογειακή διατροφή αλλά και όπλο ισχυρό κατά των κουνουπιών.

Ο βασιλικός είναι ένα ανθεκτικό φυτό σε γενικές γραμμές, με μεγάλη αντοχή και γρήγορη ανάπτυξη. Με καλή λίπανση, κάλιο και καλή υγρασία ο βασιλικός μπορεί να δείχνει μεγαλοπρεπής και όμορφος για πολλά πολλά χρόνια. Είναι φυτό με μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και γι’ αυτό χρειάζεται λιπαντικά στοιχεία και σωστή υγρασία. Μην το παρακάνετε με το πότισμά του για να μην σας μαραθεί και μην του ζητάτε να σταθεί στον ήλιο χωρίς να κιτρινίσει. Νερό τόσο όσο και φως είναι ό,τι χρειάζεται. 

Διαβάστε ακόμα