Τα Χριστουγεννιάτικα πιάτα της Ελλάδας μας! Τα γνωρίζετε; Το μενού των Χριστουγέννων έχει άλλη χάρη σε καθεμιά απ’ τις γωνιές της Ελλάδας. Συνταγές παραδοσιακές που μπορεί να είναι παντελώς άγνωστες από τη μια γωνιά της πανέμορφης χώρας μας, ως την άλλην! Ας δούμε γωνιές της Ελλάδας που φημίζονται για τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά τους εδέσματα. Στη Βόρεια Ελλάδα τα Χριστούγεννα τρώνε ποντιακούς λαχανοντολμάδες. Έχουν και συμβολική σημασία από το τύλιγμά τους συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού. Στην Θεσσαλονίκη από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπουν οι τζιγεροσαρμάδες. Μοιάζουν με κεφτέδες φτιαγμένους από συκωταριές. Τυλιγμένοι μέσα σε μπόλια και με κρούστα που περιλαμβάνει γιαούρτι! Χαρακτηριστικός μεζές της Θεσσαλονίκης. Η Θράκη ετοιμάζει από την παραμονή τη λεγόμενη μπάμπο. Είναι χοιρινό με πολλά μυρωδικά, που σερβίρεται αφού τελειώσει στις εκκλησίες η χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Από το χριστουγεννιάτικο menu στην Μακεδονία, δεν λείπει η συκότουρτα. Δεν είναι βεβαίως τούρτα, αλλά ψωμί που μοιάζει πολύ με το σταφιδόψωμο. Στην Κρήτη τα Χριστούγεννα μαγειρεύουν τηγανητό συκώτι αλλά και γουρουνόπουλο ψημένο στα φύλλα της λεμονιάς. Εννοείται πως το απάκι δεν λείπει από κανένα τραπέζι! Στη Μυτιλήνη τα Χριστούγεννα κερνούν την πλατσέδα. Μοιάζει με στριφτή πίτα που μέσα έχει καρύδι. Σιροπιαστό γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η Σύρος την παραμονή των Χριστουγέννων σπάει τη σύμβαση και τρώει ψάρι με λαχανικά! Στη Σπάρτη μια κουλούρα σε σχήμα σταυρού με αμύγδαλα και καρύδια στολίζει κάθε τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων. Η Στερεά Ελλάδα αγαπά την ποικιλία. Κάπως έτσι, στα γιορτινά τραπέζια της θα βρείτε από χοιρινό με σέλινο μέχρι γεμιστή γαλοπούλα και κοτόσουπα. Στα Ιωάννινα μαγειρεύουν αγριογούρουνο σαλμί και στα Ζαγοροχώρια θα δοκιμάσετε τα καταπληκτικά «σπάργανα» που μοιάζουν με τηγανίτες. Στα τραπέζια του Έβρου την ημέρα των Χριστουγέννων πρέπει να υπάρχουν 9 διαφορετικά φαγητά. Συμβολισμός της αφθονίας. Το ίδιο και κάποια υλικά όπως το κρασί, το μήλο και το μέλι. Στην Ήπειρο πρωταγωνιστούν οι πίτες. Από κρεατόπιτες μέχρι πίτες λαχανικών ή χορτόπιτες και φυσικά πίτες γλυκές όπως η παραδοσιακή γαλατόπιτα. Στα Τρίκαλα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη γουρνάδα, δηλαδή χοιρινό φούρνου με ξερά φρούτα και πατάτες. Άλλες οικογένειες προτιμούν κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα. Tags : φαγητό, Χριστούγεννα Μοιραστειτε Αυτο Το Αρθρο: Διαβάστε ακόμα 5 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα Ανακαλύψτε τους Valentine’s Day! 5 top προορισμοί για να αποδράσετε με το ταίρι σας. Ξεκινήστε εδώ