Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Τα Χριστουγεννιάτικα πιάτα της Ελλάδας μας! Τα γνωρίζετε;

Το μενού των Χριστουγέννων έχει άλλη χάρη σε καθεμιά απ’ τις γωνιές της Ελλάδας. Συνταγές παραδοσιακές που μπορεί να είναι παντελώς άγνωστες από τη μια γωνιά της πανέμορφης χώρας μας, ως την άλλην! Ας δούμε γωνιές της Ελλάδας που φημίζονται για τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά τους εδέσματα.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα Χριστούγεννα τρώνε ποντιακούς λαχανοντολμάδες. Έχουν και συμβολική σημασία από το τύλιγμά τους συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.

laxanontolmades.jpg

Στην Θεσσαλονίκη από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπουν οι τζιγεροσαρμάδες. Μοιάζουν με κεφτέδες φτιαγμένους από συκωταριές. Τυλιγμένοι μέσα σε μπόλια και με κρούστα που περιλαμβάνει γιαούρτι! Χαρακτηριστικός μεζές της Θεσσαλονίκης.

Η Θράκη ετοιμάζει από την παραμονή τη λεγόμενη μπάμπο. Είναι χοιρινό με πολλά μυρωδικά, που σερβίρεται αφού τελειώσει στις εκκλησίες η χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Από το χριστουγεννιάτικο menu στην Μακεδονία, δεν λείπει η συκότουρτα. Δεν είναι βεβαίως τούρτα, αλλά ψωμί που μοιάζει πολύ με το σταφιδόψωμο.

sikotourta.jpg

Στην Κρήτη τα Χριστούγεννα μαγειρεύουν τηγανητό συκώτι αλλά και γουρουνόπουλο ψημένο στα φύλλα της λεμονιάς. Εννοείται πως το απάκι δεν λείπει από κανένα τραπέζι!

Στη Μυτιλήνη τα Χριστούγεννα κερνούν την πλατσέδα. Μοιάζει με στριφτή πίτα που μέσα έχει καρύδι. Σιροπιαστό γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Η Σύρος την παραμονή των Χριστουγέννων σπάει τη σύμβαση και τρώει ψάρι με λαχανικά!

psari.jpg

Στη Σπάρτη μια κουλούρα σε σχήμα σταυρού με αμύγδαλα και καρύδια στολίζει κάθε τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων.

Η Στερεά Ελλάδα αγαπά την ποικιλία. Κάπως έτσι, στα γιορτινά τραπέζια της θα βρείτε από χοιρινό με σέλινο μέχρι γεμιστή γαλοπούλα και κοτόσουπα.

Στα Ιωάννινα μαγειρεύουν αγριογούρουνο σαλμί και στα Ζαγοροχώρια θα δοκιμάσετε τα καταπληκτικά «σπάργανα» που μοιάζουν με τηγανίτες.

Στα τραπέζια του Έβρου την ημέρα των Χριστουγέννων πρέπει να υπάρχουν 9 διαφορετικά φαγητά. Συμβολισμός της αφθονίας. Το ίδιο και κάποια υλικά όπως το κρασί, το μήλο και το μέλι.

Στην Ήπειρο πρωταγωνιστούν οι πίτες. Από κρεατόπιτες μέχρι πίτες λαχανικών ή χορτόπιτες και φυσικά πίτες γλυκές όπως η παραδοσιακή γαλατόπιτα.

Στα Τρίκαλα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη γουρνάδα, δηλαδή χοιρινό φούρνου με ξερά φρούτα και πατάτες. Άλλες οικογένειες προτιμούν κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα.

Διαβάστε ακόμα