Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Ζαγοροχώρια & πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου: Μια εκδρομή σκέτη εμπειρία.

Τώρα που αρχίζουν τα κρύα το σκηνικό στην ελληνική επαρχία μας, γίνεται ονειρικό και μια εκδρομή μετατρέπεται σε σωστή εμπειρία. Μια υπέροχη ιδέα είναι τα Ζαγοροχώρια μας! 46 ξεχωριστά πέτρινα χωριά που απλώνονται στην περιοχή του Ζαγορίου της Ηπείρου, στην οροσειρά της Πίνδου.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε ένα ονειρικό σκηνικό από πέτρα και ξύλο που σε συνδυασμό με την ομίχλη και το πράσινο του βουνού ξεπερνούν τις προσδοκίες. Το επιβλητικό τοπίο συμπληρώνουν μοναδικά τα πανύψηλα βουνά, οι χαράδρες, οι λίμνες, τα ποτάμια και τα φαράγγια. Το ξακουστό φαράγγι του Βίκου είναι μοναδικής ομορφιάς και καιρού επιτρέποντος μια υπέροχη εμπειρία πεζοπορίας.

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βαθιά, μεγαλύτερα και γνωστά  φαράγγια του κόσμου , διαθέτει με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.

Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Το φαράγγι έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό μόνο εποχικά.

Δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς. Στο βάθος της χαράδρας κυλάει ο ποταμός Βοϊδομάτης, κοντά στην έξοδο του φαραγγιού  βρίσκονται οι πηγές του Βοϊδομάτη, οι οποίες μας προσφέρουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο και παγωμένο νερό.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή για ορειβάτες και πεζοπόρους από όλο τον κόσμο. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 ώρες μέχρι 5 ώρες, μέσα σε ένα θαυμάσιο τοπίο. Η δημοφιλέστερη διαδρομή αρχίζει από το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής κοντά στο Μονοδένδρι και τελειώνει κοντά στο χωριό Βίκος.

Αξίζει εφόσον ο καιρός και οι συνθήκες το επιτρέπουν να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία! 

Διαβάστε ακόμα