Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος

Διατροφικές διαταραχές: Συμβαίνουν αλλά αντιμετωπίζονται. Δείτε!

Διατροφικές διαταραχές, είναι οι καταστάσεις εκείνες που χαρακτηρίζουν τη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό όταν αυτή ξεπεράσει τα όρια του φυσιολογικού. Η βουλιμία, η ανορεξία, η υπερφαγία είναι οι πιο διαδεδομένες στο ευρύ κοινό. Εμφανίζονται κυρίως στην εφηβεία και το να τις ξεπεράσει κανείς θέλει προσπάθεια κυρίως ψυχική.

Πριν όμως φτάσει κάποιος σε αυτές τις σοβαρές καταστάσεις υπάρχουν τρόποι αυτοπροστασίας που θα λειτουργήσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμα κι αν έχει ήδη μπει σε αυτές, υπάρχουν σημαντικά βήματα αντιμετώπισης. Ας δούμε 4 βασικά:

1.   Πρόληψη- Έγκαιρη διάγνωση:
Η εφηβεία είναι ένα σημαντικό χρονικό σημείο που θέλει προσοχή. Μιας και οι ορμονικές διαταραχές αλλά και η «ανακάλυψη» του εαυτού είναι ένας συνδυασμός που κάνει τα παιδιά επιρρεπή σε πρότυπα ανορεκτικά. Έτσι, ο ρόλος των γονιών είναι πολύ σπουδαίος μιας και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα. Παρατηρήστε τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών σας και δράστε αναλόγως την κατάλληλη στιγμή.

2.   Ενημέρωση
Ενημερωθείτε και ενημερώστε με τη σειρά σας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας  για όσα αφορούν τις διατροφικές διαταραχές. Έτσι θα είστε ικανοί να αναγνωρίσετε τα «σημάδια» αυτών των καταστάσεων έγκαιρα.

3.   Αποδοχή

Στην περίπτωση που συμβεί μια τέτοια κατάσταση, είτε σε εσάς τους ίδιους ή σε κάποιο οικείο σας πρόσωπο, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε και ως πρόβλημα. Η άρνηση ή η κάλυψή του κάτω από άλλους παράγοντες μόνο να το δυναμώσει μπορεί.

4.   Η βοήθεια του ειδικού
Υπάρχουν κέντρα βοήθειας και οργανώσεις που έχουν ως στόχο τη βοήθεια του ατόμου σε τέτοιες καταστάσεις. Ο συνδυασμός διατροφολόγου και ψυχολόγου είναι ιδανικός μιας και η στήριξη και η σωστή κατεύθυνση θα προλάβει τα χειρότερα και θα φέρει τα καλύτερα.

Το φαγητό αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες απολαύσεις, λαμβάνοντας τα παραπάνω μέτρα προστασίας θα καταφέρετε να μείνετε στην όμορφη πλευρά του! 

Διαβάστε ακόμα