Εύρεση πλησιέστερου καταστήματος Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Μαρτάκι: Γιατί το φοράμε μέχρι και σήμερα;

Μάρτης, ένας μήνας που φέρνει την άνοιξη και το δίχρωμο ερυθρόλευκο έθιμό του το αγαπημένο μας μαρτάκι! Ας δούμε βασικά στοιχεία του «χρωματιστού» εθίμου:

Από που κρατάει το έθιμο;
Το έθιμο αυτό πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα όπου έδεναν μια κλωστή την "κρόκη" στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούσαν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Τι συμβολίζουν η κόκκινη & η λευκή κλωστή;
Η κόκκινη κλωστίτσα συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού "χιονόφιλος" που ανθίζει το Μάρτη.

Το βραχιολάκι αυτό αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα , η το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι για να το πάρει να φτιάξει τη φωλιά του.

Αν το Πάσχα πέσει μέσα στον Μάρτη, το καίνε στη λαμπάδα της Ανάστασης.

Το έθιμο του «Μάρτη» ανά τον κόσμο:

Το έθιμο γιορτάζεται και στα Σκόπια με την ονομασία "μάρτινκα", στην Αλβανία ως "μερόρε"।

Στην Ρουμανία σύμφωνα με την μυθολογία ο Θεός-Ηλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άντρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Ένας δράκος όμως τον απήγαγε με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα ένας νεαρός με τους συντρόφους σκότωσαν τον δράκο και απελευθέρωσαν τον ήλιο φέρνοντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή και βάφτηκε κόκκινο το χιόνι από το αίμα του. Από τότε συνηθίζεται όλοι οι νέοι συνηθίζουν να πλέκουν το "Μαρτισόρ" που η κόκκινη κλωστή συμβολίζει το αίμα του νεαρού και την αγάπη προς τη θυσία και η άσπρη κλωστή συμβολίζει την αγνότητα.

Εσείς φτιάξατε το δικό σας μαρτάκι;

Info by: https://goo.gl/j4ZTHV

Διαβάστε ακόμα